Lesz idén influenza szezon és covid hullám is – írja bejegyzésében Kemenesi Gábor virológus. Szerinte idén az influenza szezon korábban kezdődik és nagyrészt a fiatalokat érinti majd. A szakember szerint fontos az oltás és ajánlja a maszkviselést is.

Lesz COVID hullám?

Kemenesi Gábor pécsi virológus Facebook-bejegyzésben ír arról, hogy mi várható ősszel. Szerinte lesz covid hullám, de képtelenség megjósolni bármit is vele kapcsolatban. Azt írja, hogy elértük a pandémia azon szakaszát, amikor egymással párhuzamosan, több variáns is terjed világszerte, és nagyon hasonló irányba mutálódnak (a kutatók ezt konvergens evolúciónak hívják). Ez nagyjából arra utal, hogy nagyon hasonló hatások érik a vírust mindenhol, valószínűleg annak köszönhetően, hogy már a világ nagy része rendelkezik valamilyen módon megszerzett immunitással – azaz vagy vakcinálva lett, vagy találkozott a vírussal, vagy mindkettő egyszerre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Újra elkaphatjuk

A szakember azt közölte, hogy a vírus több párhuzamosan felbukkant és terjedő variánsa, hasonló mutációk begyűjtésével próbálja az így kialakult immunitást kicselezni, legalábbis antitestek szintjén – ez a gyakorlatban „az újra elkaphatjuk” felé nyit kaput.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vigyázzunk egymásra!

Továbbra is igaz, hogy jobban terjed a vírus a világban, mint az nekünk optimális lenne, ennek köszönhetően érkeznek az újabb és újabb hozzá igazított vakcinák is. Rajtunk múlik mikor szabadulunk, a kulcsszó továbbra is a Ne Add Tovább a vírust!

A tapasztalatok

Kemenesi Gábor szerint az okosabb országok már most, a járványhullám felfutásának küszöbén komoly emlékeztető oltás kampányba kezdtek. Az is látszik, hogy országonként nagyon eltérő, hogyan alakulnak az esetszámok, de ami a legfontosabb mérce – a kórházi kezelések száma. Azt írta, hogy láthatjuk, tapasztalhatjuk saját bőrünkön, hogy mennyire káros egy sérülékeny egészségügyi ellátórendszerre a túlterhelés, évekig éreztetheti hatását.

Van, ahol már téma a maszkviselés

A védekezés minden esetben adaptív, tehát érdemes a nemzetközi ajánlások mentén a súlyosabb megbetegedésnek leginkább kitettek folyamatos magas szintű védelme, illetve az őket ellátó egészségügyi dolgozóké. Németországban például már komoly téma a zárt terekben történő kötelező maszkviselés visszavezetése.

Ajánlott a maszkviselés?

Igen – mondja a virológus. „Ahogy számtalanszor írtam, a maszkot érdemes adaptív módon használni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy légúti fertőzés hulláma vagy időszaka érkezik, legalább a zárt és rosszul szellőző helyeken viseljük.”

Hol lehet elkapni?

Főként zárt és rosszul szellőző terekben, ideértve a tömegközlekedést is (buszok, metrók, stb.). A gyorstesztek beszerezhetőek a patikákban, kiválóan alkalmasak arra, hogy a leginkább fertőzőképes fázist kimutassák.

Az egész életünkre hatással lehet

A Nem érdemes elkapni egyik vírust sem, ettől nem „erősödik” az immunrendszerünk, hanem éppen ellenkezőleg – hívta fel a figyelmet a szakember. A vírus nem csak a fertőzés idejére lehet hatással, hanem egész hátralévő életünkre is. Feleslegesen tesszük ki szervezetünket egy vírusfertőzés kiszámíthatatlan kockázatának. Egy nemrég megjelent közleményben például, több mint 250 ezer ember adatainak vizsgálatából világosan kiderült, hogy az újabb és újabb COVID fertőzés egyre növeli a posztcovid komplikációk megjelenésének gyakoriságát.

Visszatér az influenza

Kemenesi Gábor írása szerint korábban kezdődik és nagyrészt a fiatalokat érinti az idei influenzaszezon. Sajnos, ha sok fiatal lesz beteg, hatékonyabb a vírus kockázati csoportokra történő átvitele is. Nagyon, nagyon fontos, hogy idén influenza ellen is oltassunk!

Hamarosan mindenhol elérhető lesz

A héten befejeződik az influenza elleni oltóanyag kiszállítása a háziorvosi praxisokba és a foglalkozásegészségügyi orvosokhoz, így a jövő héten már az ország egész területén rendelkezésre áll az influenza elleni vakcina – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Kovács Attila/SE