Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Hogyan válasszunk étkezőgarnitúrát?

Ne essünk kétségbe, ha nem illenek össze az asztalok és székek.

Ne tegyél le egy lenyűgöző étkezőasztalról csak azért, mert nem járnak hozzá székek! Az asztaloknak és a székeknek nem kell egyezniük: elég, ha a székek megfelelnek az asztal méretének és stílusának. Íme, azok a szempontok, amelyeket figyelembe kell venni, amikor székeket választasz az étkezőasztalodhoz. 

Méretek

A kényelem érdekében az étkezőasztal és a székek méretének kompatibilisnek kell lennie. Az átlagos étkezőben a 25-30 centiméter közötti szintkülönbség a legkényelmesebb, de ez az asztallap és a terítő vastagságától, valamint az étkező méretétől függően változik.

Ülések magassága

Az étkezőgarnitúra megvásárlása előtt érdemes letesztelned a kényelmesnek talált ülés- és asztalmagasságot. Felkereshetsz egy bútorboltot, ahol rengeteg konyhai -és étkezőgarnitúra található, vagy egyszerűen csak figyelhetsz a kényelmi szintedre, amikor máshol vacsorázol. Tarts egy kis mérőszalagot a zsebedben, hogy meg tudd jegyezni a pontos távolságot, amikor megtaláltad a megfelelőt!

Ne csak az asztal tetejétől az ülésig mérj! Ha az asztalon nincs terítő, akkor helyezd a mérőszalagot az asztallap aljától a szék ülésének felső széléig. Ha az asztalon van terítő, mérd meg a terítő aljától az ülés tetejéig is.

Figyeld meg, hogy a szék ülése kemény vagy kárpitozott! A kárpitozott ülések

hajlamosak összenyomódni. A pontos leolvasás érdekében mérd meg a kárpitozott ülést a tetejétől a padlóig, amikor a szék üres, majd kérj meg valakit, hogy ülve is mérje le újra. Add hozzá a kettő közötti különbséghez az asztal és az ülés közötti ideális távolsághoz.

Kar és hát magassága

Ha karos étkezőszéket használsz bármilyen típusú asztalnál, ügyelj arra, hogy a karok teteje ne súrolja az asztallap vagy a terítő alját. Ha ez nem stimmel, nem csak a székkarok károsodnának, hanem az asztal körül ülők sem tudnak elég közel hajolni az asztalhoz ahhoz, hogy kényelmesen étkezzenek.

Stílus

Nem elég, ha a méret kompatibilis, az egyes daraboknak együtt is jól kell kinézniük.

A közös elemekkel rendelkező asztalok és székek általában jól mutatnak együtt. Közös lehet a színárnyalat, a művészeti korszak vagy a bútorok formája. Akár egyetlen egyforma dizájnelem is elég lehet, például a bútorlábak anyaga.

Ha például egy 18. századi, mahagóni étkezőasztalod van csillogó francia fényezéssel, akkor nem fog jól mutatni, ha fenyőből készült, durva ülésekkel ellátott székekkel párosul. Szintén nem megfelelő a fém asztal falécekkel készült, összecsukható kerti székek mellé. A kárpitozott székek azonban egyaránt használhatók a fenti asztalok bármelyikével, mivel egyszerű vonalakkal rendelkeznek, amelyek elég semlegesek ahhoz, hogy a legtöbb asztal stílusában működjenek.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.

Exit mobile version