Ne essünk kétségbe, ha nem illenek össze az asztalok és székek.

Ne tegyél le egy lenyűgöző étkezőasztalról csak azért, mert nem járnak hozzá székek! Az asztaloknak és a székeknek nem kell egyezniük: elég, ha a székek megfelelnek az asztal méretének és stílusának. Íme, azok a szempontok, amelyeket figyelembe kell venni, amikor székeket választasz az étkezőasztalodhoz. 

Méretek

A kényelem érdekében az étkezőasztal és a székek méretének kompatibilisnek kell lennie. Az átlagos étkezőben a 25-30 centiméter közötti szintkülönbség a legkényelmesebb, de ez az asztallap és a terítő vastagságától, valamint az étkező méretétől függően változik.

Ülések magassága

Az étkezőgarnitúra megvásárlása előtt érdemes letesztelned a kényelmesnek talált ülés- és asztalmagasságot. Felkereshetsz egy bútorboltot, ahol rengeteg konyhai -és étkezőgarnitúra található, vagy egyszerűen csak figyelhetsz a kényelmi szintedre, amikor máshol vacsorázol. Tarts egy kis mérőszalagot a zsebedben, hogy meg tudd jegyezni a pontos távolságot, amikor megtaláltad a megfelelőt!

Ne csak az asztal tetejétől az ülésig mérj! Ha az asztalon nincs terítő, akkor helyezd a mérőszalagot az asztallap aljától a szék ülésének felső széléig. Ha az asztalon van terítő, mérd meg a terítő aljától az ülés tetejéig is.

Figyeld meg, hogy a szék ülése kemény vagy kárpitozott! A kárpitozott ülések

hajlamosak összenyomódni. A pontos leolvasás érdekében mérd meg a kárpitozott ülést a tetejétől a padlóig, amikor a szék üres, majd kérj meg valakit, hogy ülve is mérje le újra. Add hozzá a kettő közötti különbséghez az asztal és az ülés közötti ideális távolsághoz.

Kar és hát magassága

Ha karos étkezőszéket használsz bármilyen típusú asztalnál, ügyelj arra, hogy a karok teteje ne súrolja az asztallap vagy a terítő alját. Ha ez nem stimmel, nem csak a székkarok károsodnának, hanem az asztal körül ülők sem tudnak elég közel hajolni az asztalhoz ahhoz, hogy kényelmesen étkezzenek.

Stílus

Nem elég, ha a méret kompatibilis, az egyes daraboknak együtt is jól kell kinézniük.

A közös elemekkel rendelkező asztalok és székek általában jól mutatnak együtt. Közös lehet a színárnyalat, a művészeti korszak vagy a bútorok formája. Akár egyetlen egyforma dizájnelem is elég lehet, például a bútorlábak anyaga.

Ha például egy 18. századi, mahagóni étkezőasztalod van csillogó francia fényezéssel, akkor nem fog jól mutatni, ha fenyőből készült, durva ülésekkel ellátott székekkel párosul. Szintén nem megfelelő a fém asztal falécekkel készült, összecsukható kerti székek mellé. A kárpitozott székek azonban egyaránt használhatók a fenti asztalok bármelyikével, mivel egyszerű vonalakkal rendelkeznek, amelyek elég semlegesek ahhoz, hogy a legtöbb asztal stílusában működjenek.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.