Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Horribilis összeg: Egymilliárdos kárra lehet a BKV-nak a kőbányai metróbaleset miatt

Ahogy arról az elsők között a BudaPestkörnyéke.hu hírportál beszámolt, metróbaleset történt január 22-én Kőbányán. Most kiderült sokkal nagyobb a baj, mint elsőre gondolták, 1 milliárd forintot is meghaladhatja a kár értéke.

Metróbaleset Kőbányán

Ahogyan arról a Budapestkörnyeke.hu is beszámolt, január 21-én, szombat éjszaka ütközött össze két szerelvény az M3-as metróban Kőbánya-Kispest kihúzó vonalán. A balesetben senki nem sérült meg, a metrók nem szállítottak utasokat.

Tönkrement a pálya

A baleset miatt a harmadik, ott álló szerelvény is sérült. A pálya az adott helyen tönkrement, a kisikló vonatok a kábeleket elvágták és a programszőnyeget is elszakították. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A metróbaleset képei

Emberi mulasztás történt

Az eset körülményeit az illetékes hatóságok mellett a BKK is elkezdte kivizsgálni, és hamar arra jutottak, hogy emberi mulasztás történt.

1 milliárdos kár

Szakértői becslések szerint a BKV-nak a helyreállítások költsége meghaladja az 500 millió forintot, de az egymilliárd forintot már nem – írja nem pontosított forrásra hivatkozva az Index.

Gazdasági totálkár

A portál szerint az összetört metrókocsik között lesz olyan, ami gazdasági totálkárnak minősül, ezért olcsóbb lesz egy új kocsi beszerzése, mint megjavítani a régit.

Sokba kerül a pálya helyreállítása is

A keletkezett kár több mint felét nemcsak a metrókocsik rendberakása teszi majd ki, hanem a baleset helyszínén súlyosan megrongálódott pálya helyreállítása is. Időközben ezek javítása már javarészt megtörtént, de a járművezetők által használt vasjárdák még hiányoznak, így Kőbánya-Kispestnél fordítóbrigádok végzik a vonatok irányba állítását. 

Kivonták a forgalomból

A balesetben érintett mindkét szerelvényt kivonták a forgalomból, hogy mikor térnek vissza a közlekedésbe, egyelőre bizonytalan.

A tilos jelzés ellenére indult el

Az elsődleges vizsgálatok megállapították, hogy a Kőbánya-Kispest állomás kihúzójában az egyik metrószerelvény tilos jelzésre indult el.

A mozgásfigyelő rendszer ki volt kapcsolva

Nemcsak, hogy a vonatvezető nem megfelelő időpontban indult el, de még a vonat indítását, mozgását, illetve sebességét folyamatosan felügyelő rendszer is ki volt kapcsolva a járművön. A BKV szerint minden más biztonsági rendszer működött. Emiatt tartják valószínűnek, hogy emberi mulasztás okozta a balesetet.

Csúszhat a 3-as metró felújítása

A VEKE szerint a baleset miatt a 3-as metró rekonstrukciója is csúszni fog, hiszen a kivitelező sem tud anyagot szállítani. A helyszínen a rendőrség és a KBSZ vizsgálódott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Metróbaleset – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu/GK

Exit mobile version