Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Így segíti a Liszt Ferenc Repülőtéren várakozó ukrajnai menekülteket az Ökomenikus Segélyszervezet

Számos hazai szervezet jelentette be szombaton is, hogy milyen módon segíti az ukrajnai háború elől menekülőket. Az Országos Polgárőr Szövetség közölte, hogy ezernél több kollégájuk segíti a menekülteket országszerte.

A polgárőr egyesületek is segítenek

Az orosz-ukrán háborús helyzet miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetséghez tartozó határközeli polgárőr egyesületek tagjai közül több százan támogatják a hatóságok munkáját a helyszínbiztosításban, leginkább a vasútállomások és határátkelőhelyek mentén – tudatta a szervezet az MTI-vel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Útbaigazítás, adománygyűjtés

A polgárőrok segítenek a menekültek útbaigazításában, kísérésében, szállításában, illetve a segélyszállítmányok őrzésében, míg a Záhonyi Vasúti Polgárőr Egyesület tagjai a vonatokon látnak el megerősített szolgálatot. Az országhatártól távolabb eső településeken ugyancsak több száz polgárőr vesz részt a helyi lakosság adománygyűjtő akcióiban és a segélyszállítmányok gyűjtőpontokra való eljuttatásában.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

FRISS!

Ötmillió forintnyi adomány

A polgárőrök eddig mintegy harminc tonna élelmiszert, tisztálkodó- és fertőtlenítőszert, valamint ruhaneműt szállítottak az ukrán határ melletti településekre – emelték ki. A somogyi polgárőrök négy kisteherautóval ötmillió forint értékű adományt vittek a menekültek számára.

Önkéntesek adományokat pakolnak az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülõ emberek számára a beregsurányi polgármesteri hivatalnál kialakított segítségpontnál 2022. március 5-én

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Gyermekbarát játszóhelyet is létrehoztak

A polgárőrök emellett közreműködnek az ételosztásban, a melegedőhelyek és szálláshelyek kialakításában is – írták. Az Ökumenikus Segélyszervezet gyermekbarát játszóhelyet hozott létre a menekülő családoknak a repülőtéren. Mint közölték, számos, Ukrajnából elmenekült család várakozik a budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren arra, hogy tovább indulhasson. Számukra átmeneti szállást is nyújt fővárosi intézményeiben az Ökumenikus Segélyszervezet, ahová a Budapest Airport kisbuszai szállítják el, majd vissza őket.

A pécsi önkormányzat is segít

A pécsi önkormányzat tájékoztatása szerint már rengeteg felajánlás érkezett a helyhatósághoz a városban élőktől és a helyi vállalkozóktól: egy gyógyszertár vény nélkül kapható gyógyszerekkel, egy vállalkozó az adományok városon belüli szállításával járult hozzá a menekültek ellátásához, de több iskola is kapcsolódott a felajánlások gyűjtéséhez, erről a Pécsi STOP oldalán is beszámoltak.

Továbbra is várják a felajánlásokat

Továbbra is várják ugyanakkor a konzerveket, higiéniai termékeket, elektromos elosztókat, plédeket, takarókat, polifómokat a helyi családsegítő szolgálat telephelyein, a Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének irodájában és az egyházi szervezetek gyűjtőpontjain. Az adományokkal, szállásfelajánlással vagy önkéntes munkával kapcsolatos információk a város hivatalos honlapján, a pecs.hu-n olvashatók.

Ez is érdekelhet:

Online jogsegélyszolgálat

A Nemzeti Ifjúsági Tanács közleményben jelentette be, hogy az országos adománygyűjtés mellett menekültügyi és idegenrendészeti online jogsegélyszolgálatot indít a hazájukat elhagyni kényszerülők számára. A jogsegélyszolgálat az ifjusagitanacs.hu webcímen, illetve az ukraine@ifjusagitanacs.hu email címen kereshető fel – jelezték. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Liszt Ferenc Repülőtér – Forrás: Wikipédia

Exit mobile version