Ukránul és oroszul jelent meg ismét békefelhívás Ferenc pápa Twitter-fiókján, miközben az olasz fővárosban több tízezres megmozdulás zajlott a békéért szombaton.

Ukránul és oroszul is megjelent a bejegyzés

A katolikus egyházfő közösségi oldalán ukrán és orosz nyelven közölt bejegyzés a béke királynője, Szűz Mária oltalmát kérte a “veszélyekkel szemben mindannyiunk közös próbatételében”. Az üzenethez csatolt címkék között szerepel a közös ima, a béke és az Ukrajna kifejezés. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kilenc nyelven működik

@Pontifex oldalon megjelent üzenetben egy Szűz Mária-ikon képe látható. A pápai Twitter-fiók kilenc nyelven működik, köztük latinul is. Az angol nyelvű oldalt 18,8 millióan követik.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Itt a teljes bejegyzés angol verizója:

Szállás és védelem

Makszim Ryabukha atya, a Kijevben működő szaléziánus központ igazgatója a Fidesz vatikáni hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az ukrán fővárosban az emberek megrohamoztak minden olyan kereskedelmi egységet, ahol élelmiszert találhattak. Hozzátette, hogy az általa vezetett egyházi intézményben jelenleg háromszáz gyereknek adnak szállást és védelmet.

Egyperces néma csend

Egyperces csenddel emlékeztek meg a háború áldozatairól a Rómában tartott békemeneten, amely a lateráni Szent János-bazilika előtti téren ért véget. Rendőrségi adatok szerint húszezren voltak jelen.

A fegyverletétel sürgetése

A Békehálózat nevű civilszervezet, valamint a legnagyobb szakszervezet, a CGIL rendezte demonstráción a fegyverletételt sürgették minden fél részéről. Elhatárolódott az akciótól a CISL szakszervezet, melynek közleménye szerint “nem lehet a mérleg ugyanazon tányérjára helyezni azt, aki saját hazáját védi, és azt, aki férfiakat, nőket, gyerekeket öl meg, célba veszi az atomreaktorokat, és egész Európát veszélyezteti”.

Ferenc pápa egészségügyi segélyt is küld Ukrajnába

Egészségügyi eszközökből és gyógyszerekből álló szállítmányt küld Ferenc pápa Lviv városába, valamint az Ukrajnával szomszédos országokba – közölte a Vatikán még hamvazószerdán, azaz március 2-án. Az egészségügyi szállítmány egy részét Konrad Krajewski bíboros, a pápai alamizsna hivatal vezetője személyesen adta át a római ukrán közösség központjaként ismert Szent Zsófia-templomban.

Ez is érdekelhet:

Injekciós tűk, kötszerek, fertőtlenítők

A templomban gyűjtik az Ukrajnába szánt segélyeket. A Vatikán az olaszországi ukrán közösség felhívására válaszolt, mely elsősorban egészségügyi cikkeket kért, többek között injekciós tűket, kötszereket, fertőtlenítőket.

Gyógyszereket is küldenek

A pápa személyes adománya furgonokkal indult meg Lviv városába. A Vatican News hírportál közlése szerint a következő szállítmány gyógyszerekből áll majd. Ezzel egy időben a Vatikán segélyeket juttat el az Ukrajnával szomszédos országokban az apostoli nunciatúrákon keresztül.

Köszönetet mondott a pápa

Ferenc pápa a szerdai általános audiencián résztvevő lengyel hívőknek köszönetet mondott amiért “támogatjátok Ukrajnát, megnyitottátok határaitokat, szíveteket, otthonaitok ajtaját a háború elől menekülők előtt”.  Hamvazószerdán Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár vezette az ilyenkor a Santa Sabina-bazilikában szokásos szertartást a római Aventinus-dombon. A bíboros olvasta fel Ferenc pápa homíliáját, melyben az egyházfő Isten segítségét kérte a békéhez, melyet “az emberek maguktól nem képesek építeni”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ferenc pápa – Forrás: Pixabay