Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Ingyenpénz elektromos autókhoz, itt vannak töltőhelyek az agglomerációban

Augusztus végével átmenetileg lezárul, de októberben egyszerűsített feltételekkel újranyílik az elektromos járművek megvásárlását támogató népszerű pályázati lehetőség, amelynek részleteit később teszik közzé – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium kedden.

A villanyautózás terjedését gátló egyik legnagyobb probléma ma a bizonytalanság. Nem elég, hogy nincs megfelelő sűrűségű töltőhálózat, de többnyire arról sincs aktuális információ, hogy egy utazás szempontjából kulcsfontosságú villámtöltő vagy célállomás töltő működik-e, illetve szabad-e. Sajnos Magyarországon az első években telepített töltők többsége nincs semmiféle rendszerbe kötve, de az utóbbi időben telepített önkormányzati és e-Mobi töltők szerencsére már szinte mind rendelkeznek olyan kommunikációs modullal, ami lehetővé tesz valamilyen szintű távfelügyeletet, így a foglaltságuk is bármikor, bárhonnan lekérhető – írja a villanyautosok.hu.

Úgy tűnik, hogy nem csak a fizetős töltés, de az információmegosztás terén is megindult valami, a Nemzeti Közművek Mobiliti csoportja ugyanis megnyitotta töltőinek állapotát a legnépszerűbb hazai töltőkereső applikáció, a TöltőPont felé, így az e-autósok könnyen találnak töltőhelyet az agglomerációban is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kevés a töltő az agglomerációban

Az applikáció térképén jól látszik, hogy a kelet-pesti és észak-budai agglomerációban élő villanyautósok nincsenek elkényeztetve töltőkkel. Gyakorlatilag csak otthon és bent a fővárosban tudják feltölteni az autóikat. A térképre kattintva nagyíthatóak az adatok.

Újabb ingyenes támogatás

Közben a jelenleg hatályos, elektromos járművek megvásárlását támogató pályázatot augusztus 31-én lezárják, de a lebonyolításért felelős e-Mobi Nonprofit Kft. minden időben beérkező kérelmet feldolgoz. Az elérhető 2 milliárd forintos keretösszeget további 300 millió forinttal emelte meg Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, így jóval több pályázó részesülhet támogatásban.

Az „Elektromos gépkocsi beszerzésének támogatása a pályázati programban jogi és magánszemélyek részesülhettek legfeljebb 1,5 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatásban, tisztán elektromos meghajtású személygépkocsik és/vagy legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik vásárlása esetén. A gépjárművásárlásokat támogató pályázat 2016-os meghirdetése óta több mint ezer zöld autó beszerzését segítette elő.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a jelentős érdeklődésre és az elektromobilitással kapcsolatos kormányzati célkitűzésekre tekintettel a program folytatásáról döntött. A pályázati lehetőség 2018 októberétől egyszerűsített feltételrendszerrel és tartalommal nyílik meg újra az igénylők előtt.

Kiemelt kép: elektromosautó töltő Vecsésen. Forrás: villanyautosok.hu

Exit mobile version