Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Itt a rendelet a meghosszabbított téli és az eltörölt őszi szünetről – Van itt még néhány fontos dolog!

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta a tegnapi Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy idén nem lesz őszi szünet, cserébe viszont hosszabb lesz a téli.

Hosszabb téli szünet

Ahogy arról portálunk is beszámolt a téli szünet hosszabb lesz, mint eddig volt. December 22-től január 8-ig lesz vakáció. Ugyanígy lesz kormányzati közigazgatási szünet, ugyanebben az időszakban. A kormány a változtatást azzal indokolja, hogy télen így több energiát lehet megtakarítani az ország iskoláiban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem lesz őszi szünet?

Szentkirályi Alexandra azt mondta, az őszi szünet rovására lesz hosszabb a téli szünet. Arról eddig nem volt szó, hogy akkor lesz-e egyáltalán őszi szünet. Később Gulyás Gergely azt mondta, hogy az őszi szünet összesen három nap lenne, de központilag nincs ilyen. Mindenszentek és halottak napja lesz, és az iskola megadhatja a maradék három napot saját hatáskörében.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Megjelent a rendelet

Az erről szóló rendelet egyébként már a Magyar Közlönyben is megjelent, ami alapján a következőkre lehet számítani:

Erre utal

Az őszi szünet kiiktatására utal az is, hogy míg a rendelet eddig előírta, hogy egy tanévben legalább három alkalommal kell legalább hat összefüggő napnyi szünetet (őszi, téli, tavaszi) adni a diákoknak, a módosítás már csak két ilyen időszakot határoz meg.

Fontos

A most megjelent módosításnak egyébként van még egy fontos része: a tanév utolsó tanítási napja nem 2023. június 15. (csütörtök), hanem 2023. június 16. (péntek) lesz. Ezt feltehetően az indokolja, hogy az átalakítások miatt így lesz meg a tanévben a kötelező 183 tanítási nap.

Saját hatáskör

A központi rendelettől függetlenül iskolák dönthetnek úgy, hogy néhány nap szünetet mégis adnak a diákoknak, például meghosszabbítják a négynapos hosszú hétvégét mindenszentek környékén.

Gulyás Gergely is utalt rá

Erre Gulyás Gergely is utalt a kormányinfón. A tanév rendje szerint „az iskola az (1)-(3) bekezdésben meghatározott szünetek mellett – a tanítási év kezdő és befejező napjának változatlanul hagyásával – más időpontban is adhat a tanulóknak szünetet, valamint a szünetek kezdő és befejező napját módosíthatja, ha – az Nkt. 30. § (2) és (3) bekezdésében meghatározottak megtartásával – heti pihenőnapon tartott tanítási nappal ehhez a szükséges feltételeket megteremti”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

Kormányinfó: az őszi szünet rovására hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels

Exit mobile version