Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta a tegnapi Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy idén nem lesz őszi szünet, cserébe viszont hosszabb lesz a téli.

Hosszabb téli szünet

Ahogy arról portálunk is beszámolt a téli szünet hosszabb lesz, mint eddig volt. December 22-től január 8-ig lesz vakáció. Ugyanígy lesz kormányzati közigazgatási szünet, ugyanebben az időszakban. A kormány a változtatást azzal indokolja, hogy télen így több energiát lehet megtakarítani az ország iskoláiban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem lesz őszi szünet?

Szentkirályi Alexandra azt mondta, az őszi szünet rovására lesz hosszabb a téli szünet. Arról eddig nem volt szó, hogy akkor lesz-e egyáltalán őszi szünet. Később Gulyás Gergely azt mondta, hogy az őszi szünet összesen három nap lenne, de központilag nincs ilyen. Mindenszentek és halottak napja lesz, és az iskola megadhatja a maradék három napot saját hatáskörében.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Megjelent a rendelet

Az erről szóló rendelet egyébként már a Magyar Közlönyben is megjelent, ami alapján a következőkre lehet számítani:

  • Őszi szünet – nem lesz. A rendelet szerint „a 2022/2023-as tanévben az őszi szünet nem adható ki”. Némi vigaszt jelenthet, hogy mindenszentek (november 1.) idén keddre esik, és akkor lesz egy négynapos hosszú hétvége, mert az előtte lévő hétfőt egy szombati napon dolgozzuk le.
  • Téli szünet – a szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. december 21. (szerda),
    a szünet utáni első tanítási nap 2023. január 9. (hétfő).
  • Tavaszi szünet – ezt nem érinti a módosítás, az eredeti rendelet szerint a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. április 5. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2023. április 12. (szerda).

Erre utal

Az őszi szünet kiiktatására utal az is, hogy míg a rendelet eddig előírta, hogy egy tanévben legalább három alkalommal kell legalább hat összefüggő napnyi szünetet (őszi, téli, tavaszi) adni a diákoknak, a módosítás már csak két ilyen időszakot határoz meg.

Fontos

A most megjelent módosításnak egyébként van még egy fontos része: a tanév utolsó tanítási napja nem 2023. június 15. (csütörtök), hanem 2023. június 16. (péntek) lesz. Ezt feltehetően az indokolja, hogy az átalakítások miatt így lesz meg a tanévben a kötelező 183 tanítási nap.

Saját hatáskör

A központi rendelettől függetlenül iskolák dönthetnek úgy, hogy néhány nap szünetet mégis adnak a diákoknak, például meghosszabbítják a négynapos hosszú hétvégét mindenszentek környékén.

Gulyás Gergely is utalt rá

Erre Gulyás Gergely is utalt a kormányinfón. A tanév rendje szerint „az iskola az (1)-(3) bekezdésben meghatározott szünetek mellett – a tanítási év kezdő és befejező napjának változatlanul hagyásával – más időpontban is adhat a tanulóknak szünetet, valamint a szünetek kezdő és befejező napját módosíthatja, ha – az Nkt. 30. § (2) és (3) bekezdésében meghatározottak megtartásával – heti pihenőnapon tartott tanítási nappal ehhez a szükséges feltételeket megteremti”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

Kormányinfó: az őszi szünet rovására hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels