Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Elit házak Budapest környékén: Mindegyik díjat kapott, az egyik egy tévés hírességé

Az Év Háza díjat az elmúlt években több ház is megkapta az agglomerációban. Gyűjtésünk során arra lettünk figyelmesek, hogy ezeknek az épületeknek mindegyike a budai agglomerációban van. A pesti oldal házainak valamiért nem nagyon sikerült bekerülniük a magyar házelitbe.

Az Év Háza a hazai építészszakma­ elis­mert díja, mely a családi házak és a kis lakóépületek szakmai szempontok alapján ér­tékelt ­elismerése. A díjal kitüntetett házak minőségben mind kiemelkedőek. A díjazottak sorában szinte kivétel nélkül megtalálható­k a sz­akma legje­les­ebb képviselői.

Az agglomerációban az elmúlt években több Év Háza győztest hirdettek ki, ezeket nézzük át ebben a cikkünkben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Diósd

Ennek a 2008-ban díjazott háznak a lakója a tévés-rádiós műsorvezető, Sebestyén Balázs. Az épület nem csupán a legjobbnak járó „Év Háza” díjjal tüntették ki, hanem az „Év Családi Háza” különdíjban is részesítették.

Kapcsolódó cikkünk:

Sebestyén Balázs kígyót találta a házuk udvarán. De milyen kígyó ez?

Szentendre

Az agglomerációban immár három éve egy épület sem kapta meg a nívós díjat. A legutóbbi győztes ez a szentendrei belvárosban épült ökologikus családi ház, amely amellett, hogy megfelel az aktív és passzív napenergiahasznosítási elveknek, a tradicionális hosszú házak mintáját is követi. Az épületnél természetes és újrafelhasznált anyagokat használtak.

Pilisborosjenő

Egyszerű, skandináv és brit példákat idéző, emberarcú és természettisztelő épület. A Nagy-Kevély hegy oldalában, egy lankás telken épült. A pilisi ház lelke a 17 méteres könyvespolc, ahol nem csak a tulajdonos könyvtára fér el, de egy ülőhelyet is kialakítottak a polcrendszerben.

Erről a házról egy videó is készült:

Sóskút

Racionalitás, tisztaság, átláthatóság jegyében készült és nyert is 2013-ban ez a sóskúti épület. „Formavilága, alaprajzi elrendezése a paraszti építészet tömörségét, tisztaságát idézi, amely a magas szintű megvalósítással párosult.” – hangzott el a zsűri méltatásában.

Nagykovácsi

A budai-agglomerációban fekvő településen az az Acéltornácos ház névre keresztelt családi ház nyerte 2011-ben a díjat. A hagyományos tornácos ház modern átirata. A tervezés során a népi építészet megidézését célzó eredeti szándék mellett beleszövődött a házba egy modernebb, városiasabb világ.

Budakeszi

A település Makkosmária részén épült, visszafogott, de korszerű műszaki paraméterekkel felruházott passzívház. A nyári meleg kint tartásáról nem légkondicionáló gondoskodik, hanem a ház maga oldja meg, hosszan kinyúló eresszel és vastag falszerkezettel, emellett a körbefogó lombhullató növényzet és a jó tájolás is segít. Bontott és újrahasznosított anyagokból készült, 2010-ben díjazták.

Perbál

A Zsámbéki medencéban fekvő falu északkeleti szélén, a budai hegység utolsó vonulataira néző utcában áll a ház. 2010-ben különdíjat kapott.

Horány

Az eredmény egy áramvonalasra csiszolt monolit, csak abból áll, ami egy nagy vihar után is biztosan megmaradna. Az Év Háza: nyaraló a Szentendrei-szigeten, Horányban.

Fotók: Építészfórum.hu

Exit mobile version