Az Év Háza díjat az elmúlt években több ház is megkapta az agglomerációban. Gyűjtésünk során arra lettünk figyelmesek, hogy ezeknek az épületeknek mindegyike a budai agglomerációban van. A pesti oldal házainak valamiért nem nagyon sikerült bekerülniük a magyar házelitbe.

Az Év Háza a hazai építészszakma­ elis­mert díja, mely a családi házak és a kis lakóépületek szakmai szempontok alapján ér­tékelt ­elismerése. A díjal kitüntetett házak minőségben mind kiemelkedőek. A díjazottak sorában szinte kivétel nélkül megtalálható­k a sz­akma legje­les­ebb képviselői.

Az agglomerációban az elmúlt években több Év Háza győztest hirdettek ki, ezeket nézzük át ebben a cikkünkben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Diósd

Ennek a 2008-ban díjazott háznak a lakója a tévés-rádiós műsorvezető, Sebestyén Balázs. Az épület nem csupán a legjobbnak járó „Év Háza” díjjal tüntették ki, hanem az „Év Családi Háza” különdíjban is részesítették.

Kapcsolódó cikkünk:

Sebestyén Balázs kígyót találta a házuk udvarán. De milyen kígyó ez?

Szentendre

Az agglomerációban immár három éve egy épület sem kapta meg a nívós díjat. A legutóbbi győztes ez a szentendrei belvárosban épült ökologikus családi ház, amely amellett, hogy megfelel az aktív és passzív napenergiahasznosítási elveknek, a tradicionális hosszú házak mintáját is követi. Az épületnél természetes és újrafelhasznált anyagokat használtak.

Pilisborosjenő

Egyszerű, skandináv és brit példákat idéző, emberarcú és természettisztelő épület. A Nagy-Kevély hegy oldalában, egy lankás telken épült. A pilisi ház lelke a 17 méteres könyvespolc, ahol nem csak a tulajdonos könyvtára fér el, de egy ülőhelyet is kialakítottak a polcrendszerben.

Erről a házról egy videó is készült:

Sóskút

Racionalitás, tisztaság, átláthatóság jegyében készült és nyert is 2013-ban ez a sóskúti épület. „Formavilága, alaprajzi elrendezése a paraszti építészet tömörségét, tisztaságát idézi, amely a magas szintű megvalósítással párosult.” – hangzott el a zsűri méltatásában.

Nagykovácsi

A budai-agglomerációban fekvő településen az az Acéltornácos ház névre keresztelt családi ház nyerte 2011-ben a díjat. A hagyományos tornácos ház modern átirata. A tervezés során a népi építészet megidézését célzó eredeti szándék mellett beleszövődött a házba egy modernebb, városiasabb világ.

Budakeszi

A település Makkosmária részén épült, visszafogott, de korszerű műszaki paraméterekkel felruházott passzívház. A nyári meleg kint tartásáról nem légkondicionáló gondoskodik, hanem a ház maga oldja meg, hosszan kinyúló eresszel és vastag falszerkezettel, emellett a körbefogó lombhullató növényzet és a jó tájolás is segít. Bontott és újrahasznosított anyagokból készült, 2010-ben díjazták.

Perbál

A Zsámbéki medencéban fekvő falu északkeleti szélén, a budai hegység utolsó vonulataira néző utcában áll a ház. 2010-ben különdíjat kapott.

Horány

Az eredmény egy áramvonalasra csiszolt monolit, csak abból áll, ami egy nagy vihar után is biztosan megmaradna. Az Év Háza: nyaraló a Szentendrei-szigeten, Horányban.

Fotók: Építészfórum.hu