Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Koronavírus: szigorítja a határátlépést a kormány

Ismét szigorít a kormány a koronavírus miatt. A környező országokban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, emiatt van szükség újabb intézkedésekre.

Az Operatív Törzs javaslatára korlátozza a határellenőrzést a kormány – ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be vasárnap délelőtt Budapesten. Vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat. Külön kategóriába sorolják a magyar állampolgárokat és hozzátartozóikat, illetve a többieket.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője pénteken beszélt arról, azt a feladatot kapták, állítsanak össze egy javaslatcsomagot, hogy milyen intézkedésekkel tudják megakadályozni a vírus terjedésének újabb felfutását. Lakatos szerint ezt a javaslatcsomagot Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén áttanulmányozza. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A tranzitforgalom, a hivatalos út és az áruforgalom kivétel a szabály alól, de a határellenőrzés ebben az esetben is meglesz.

Az Operatív Törzs szerint a védekezés fontos elem az esetleges hazai gócpontok lokalizálása és a betegek elkülönítése, a múlt héten két ilyen esetről is beszámoltak Mezőkövesdről és Sátoraljaújhelyről. A jelenleg aktív fertőzöttek 62%-a egyébként vidéki településeken él.

A második hullám határán vagyunk

Kásler Miklós szombaton Facebook oldalán megjelent interjúban arról beszélt, hogy a második hullám határára érkeztünk, úgy ítéli meg, hogy a környezetünkben már elindult, és csak idő kérdése, hogy hozzánk mikor érkezik el. Szerinte a mostani helyzet leginkább a március eleji időszakhoz hasonlít.

A miniszter azt mondta, hogy változatlanul nincs oltóanyag, nincs százszázalékosan pontos diagnosztikai módszer, és továbbra sincs meg a terápiának a kizárólag a koronavírusra szabadalmaztatott formája.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora július legelején arról beszélt, hogy  novemberben jöhet a második hullám, amelyet az  elsőhöz hasonlóan várhatóan behurcolt esetek indítanak majd el. 

Kiemelt kép: illusztráció

Exit mobile version