Ismét szigorít a kormány a koronavírus miatt. A környező országokban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, emiatt van szükség újabb intézkedésekre.

Az Operatív Törzs javaslatára korlátozza a határellenőrzést a kormány – ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be vasárnap délelőtt Budapesten. Vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat. Külön kategóriába sorolják a magyar állampolgárokat és hozzátartozóikat, illetve a többieket.

  • A legkockázatosabb, vörös kategóriába került Európából Albánia, Bosznia-Herrcegovina, Észak-Macedónia, Montenegró és Ukrajna is.  Aki innen érkezik Magyarországra, kötelező számára a 14 napos hatósági karantén.
  • Az EU-tagállamok közül sárga kategóriába került Románia, Portugália, Bulgária és Svédország. Továbbá az Egyesült Királyság és Kína is. Aki ezekből az országokból érkezik, az karanténba kerül és első negatív teszt után elhagyhatja a karantént, de kell még egy másik teszt is. 
  • Horvátország egyelőre a zöld kategóriában van. Aki innen érkezik, azt szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője pénteken beszélt arról, azt a feladatot kapták, állítsanak össze egy javaslatcsomagot, hogy milyen intézkedésekkel tudják megakadályozni a vírus terjedésének újabb felfutását. Lakatos szerint ezt a javaslatcsomagot Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén áttanulmányozza. 

A tranzitforgalom, a hivatalos út és az áruforgalom kivétel a szabály alól, de a határellenőrzés ebben az esetben is meglesz.

Az Operatív Törzs szerint a védekezés fontos elem az esetleges hazai gócpontok lokalizálása és a betegek elkülönítése, a múlt héten két ilyen esetről is beszámoltak Mezőkövesdről és Sátoraljaújhelyről. A jelenleg aktív fertőzöttek 62%-a egyébként vidéki településeken él.

A második hullám határán vagyunk

Kásler Miklós szombaton Facebook oldalán megjelent interjúban arról beszélt, hogy a második hullám határára érkeztünk, úgy ítéli meg, hogy a környezetünkben már elindult, és csak idő kérdése, hogy hozzánk mikor érkezik el. Szerinte a mostani helyzet leginkább a március eleji időszakhoz hasonlít.

A miniszter azt mondta, hogy változatlanul nincs oltóanyag, nincs százszázalékosan pontos diagnosztikai módszer, és továbbra sincs meg a terápiának a kizárólag a koronavírusra szabadalmaztatott formája.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora július legelején arról beszélt, hogy  novemberben jöhet a második hullám, amelyet az  elsőhöz hasonlóan várhatóan behurcolt esetek indítanak majd el. 

Kiemelt kép: illusztráció