Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Lakásmaffia Budapesten – Átverik az időseket, akik rejtélyes módon meghalnak az eltartási szerződés megkötése után

Behálózzák az idős, egyedülálló embereket az álnevet használó csalók, akik eltartási szerződés kötésére biztatják őket, majd elveszik mindenüket, sokszor az életüket is. A lakásszövetkezet elnöke szerint életveszélyben vannak az érintett idősek, ügyvédek is benne lehetnek a csalásban.

Gyanús körülmények

Az óbudai lépcsőházakban kihelyezett szórólapok a lakásmaffia tevékenységére figyelmeztetik a lakókat, mert állítólag több idős ember gyanús körülmények között elhunyt, miután eltartási szerződést kötöttek velük. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyors pénz

„Ha elmúlt 60 éves és szeretne nagyobb pénzhez jutni, hívjon engem. Eltartási szerződést köthetünk úgy, hogy maga a lakásában élhet élete végéig, én pedig nagyobb összeget fizetek magának. Ügyvéd előtt rendezünk minden papírt!” – áll azon a cetlin, amit Vörösvári úti lakótelepen terjesztettek. Több névtelen nyilatkozó állítása szerint a lakásmaffia állhat az ügy mögött. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nagyon vigyázzanak

Az Óbudai Lakásszövetkezet elnöke, Tilly László naponta találkozik ilyen cetlikkel, ezért harcot hirdetett a csalók ellen. Ők is cetliken hívják fel a figyelmet az átverésre. Ezt írják: “Figyelem! A környéken jól ismert személyek eltartási szerződés keretében pénzt ajánlanak idős lakóinknak, majd az érintett idős lakók 1-2 héten belül gyanús körülmények között elhaláloznak! Kérjük, vigyázzanak, hogy kivel kötnek ilyen szerződést!” – áll a lakásszövetkezet által kiragasztott papíron.

Nagy a baj

Tilly László, az Óbudai 5. számú Lakásszövetkezet elnöke elmondta, hogy sokan bedőlhetnek a kecsegtetően hangzó ajánlatnak. “Idős személyek kerestek meg, akikkel adásvételi szerződést akartak kötni bizonyos személyek holtig tartó haszonélvezettel. Ez azt jelenti, hogy csak az idős személy halála után száll át a lakás az ő tulajdonukba. Cserébe magas összeget kínáltak”.

Feljelentés

A lakásszövetkezet elnöke már korábban is tett feljelentést a rendőrségen, miután gyanús körülmények között meghalt az egyik lakó, aki nem sokkal előtte megkötött egy ilyen szerződést. A férfit sokan keresték fel hasonló történetekkel, ő pedig az elmondása szerint a közelmúltban ismét tett két feljelentést.

Elvették az öregúr pénzét

„Az egyik esetben Kanadából hazaköltözött egy idős férfi, miután meghalt a felesége, az óbudai piacon pedig hangoztatta, hogy egyedül, magányosan él. Egy család azonnal ráakaszkodott, heteken belül el is vetette magát vele egy fiatal nő a társaságból, aki a férfi megtakarításából mindennap vett le pénzt. Aztán elvitték egy ügyvédhez is, hogy adja el nekik ötmillióért a sokszorosát érő ingatlanát.” – mondta a Blikknek a lakásszövetkezet elnöke, majd így folytatta:

Gyógyszereket adtak neki

„Eleinte nem akart belemenni, de miután megfenyegették, egy ügyvéd jelenlétében megtörtént az adásvétel. Mindezt elpanaszolta a testvérének, akinek azt is elmondta, hogy új felesége olyan gyógyszereket ad neki, amiket korábban sosem szedett. Az idős bácsi azóta agyvérzést kapott, most pedig egy otthonban él. A lakását eladni a haszonélvezet miatt nem tudják, de azóta is benne élnek” – mesélte Tilly László.

Ügyvédek is részesei lehetnek a csalásnak

Egy másik ügyről is mesélt a lakásszövetkezet elnöke. Egy 110 milliós ingatlant kínált eladásra a 3. kerületben egy férfi, aki sajnos 2018 novemberében betegség miatt elhunyt. Az örökösök tovább akarták hirdetni egy irodán keresztül az ingatlant, amikor 2019 februárjában megtudták, hogy az év elején megvásárolta a lakást az akkor már halott tulajdonostól egy budapesti férfi, a szerződés pedig egy ügyvéd előtt készült.

Azért telefonáljanak, ha gyanúsat észlelnek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt kéri, hogy amennyiben bárkinek bűncselekményről, vagy annak akár a leghalványabb gyanúját felvető konkrét esetről van tudomása, haladéktalanul tegyen bejelentést bármelyik rendőri szervnél, hívja a 112-őt, vagy akár névtelensége megőrzése mellett a Telefontanú 06-80-555-111 zöldszámát.

A rossz szerződés nem bűncselekmény

Arra is felhívják a figyelmet, hogy egy előnytelen szerződés megkötése ugyanakkor önmagában nem feltétlenül büntetőjogi kategória. A BRFK azt tanácsolja, hogy egy ilyen döntést csak lehetőleg saját ügyvéddel konzultálva, ingatlanszakértő véleményét kikérve hozzanak meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Panelház Óbudán – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Exit mobile version