Site icon BudaPestkörnyéke.hu

„Minden futárnak legyen azonosítója” – ezt kéri az 5. kerület polgármestere

„Minden futárnak legyen egy azonosító száma” – ezt kéri az 5. kerület polgármestere a futárcégek vezetőitől. Szentgyörgyvölgyi Péter azt szeretné, hogy azoknál a baleseteknél, amelyeknek érintettjei a biciklis és robogós futárok, a csomagkihordók könnyen beazonosíthatóak legyenek.

Levelet írt a futárcégeknek

A 5. kerület polgármestere levelet írt a fővárosban működő futárcégeknek, amelyben azt kéri, hogy minden munkatársukat lássák el egy egyéni azonosítóval. Az azonosító 3 oldalon, a  a csomagszállító dobozokon, táskákon jól látható helyen legyen.

Sok a baleset

Szentgyörgyvölgyi Péter azt írja, hogy rengeteg baleset történik, amelynek érintettjei a biciklis vagy robogós futárok. A legtöbb esetben azonban a helyzetet tisztázása során nem sikerült őket felelősségre vonni. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem szankcionálni akar

„Az azonosításnak nem a büntetés, a szankcionálás a célja, hanem a visszatartó erőként való funkcionálás a szabálytalan közlekedésben, a forgalomban való felelősségteljes részvétel elősegítése” – írja levelében a polgármester.

A futárcégek vezetőitől is kér

Szentgyörgyvölgyi Péter a futárcégek vezetőitől azt kéri, hogy hívják fel futárjaik figyelmét a KRESZ szabályainak betartására. Rendszeresen figyelmeztessék őket arra, hogy az útviszonyoknak és a helyi sajátosságoknak megfelelő sebességgel tekerjenek. 

A 6. kerület is csatlakozik a kezdeményezéshez

Az Index megkérdezte Terézváros vezetőjét is, hogy mit szól a kezdeményezéshez. Soproni Tamás azt mondta, hogy az 5. kerület polgármesterének javaslata előremutató, hiszen a felelős közlekedés mindannyiunk érdeke.

Az autósokhoz hasonlóan legyenek beazonosíthatóak

„A közlekedésben egyre nagyobb teret nyerő robogós és kerékpáros futárok esetében abszolút támogathatónak gondolom azt az elképzelést, hogy akárcsak az autósok, ők is beazonosíthatók legyenek. Véleményem szerint a szabályozás valódi terepe a KRESZ lehet.” – mondta a 6. kerület polgármestere.

Baleset a 39-es buszon

A BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt róla, hogy idén májusban baleset történt egy fővárosi buszjáraton. Egy nő a 39-es busszal indult munkába a Batthyány térről. Alig voltak a buszon, hiszen még hét óra sem volt. Néhány megállóval később, a Mars utcánál azonban szörnyű baleset történt. Egy felelőtlen, figyelmetlen biciklis a busz elé vágott, a sofőrnek pedig nem volt más választása, vészfékeznie kellett.

Elesett a fékezéstől

„A satufékezés miatt gyakorlatilag előre repültem, esélyem sem volt, hogy megússzam a balesetet. Brutális erővel vertem be a fejemet az előttem lévő ülésbe. Már csak arra eszméltem fel, hogy a busz padlóján fekszem, és a sofőr kérdezget, minden rendben van-e velem” – nyilatkozta a baleset után a nő.

Összevarrták az arcát

A baleset miatt a nőnek szétrepedt az orra és a homloka, amelyet 8 öltéssel varrtak össze. A sérülés nyomai egész életére ott maradnak az arcán.

Futár okozott balesetet

Később kiderült, hogy a biciklis egy futár okozta a balesetet, a rendőrség közé is tette a fotóját. Pár nap múlva jelentkezett a futár, elismerte, hogy ő szerepel az ipari kamerás felvételeken.

Kiemelt kép: illusztráció

Exit mobile version