Site icon BudaPestkörnyéke.hu

„Műhiba történt, ami miatt elveszítettem az addigi hangomat, de kaptam helyette egy másikat” – végre kiderült: egy rosszul sikerült mandulaműtét után szakított az operával Zalatnay Sarolta

MTI/Koszticsák Szilárd

A 75 éves Zalatnay Sarolta a második virágkorát éli. A YouTube-on, az újragondolt Várlak még című örökbecsű dala tarol a fiatalok körében. Alig néhány hónap alatt közel 3 millió megtekintést ért el. 

Az operáért rajongott a család

Cini, igen korán, szinte még óvodásként be lett oltva a zene szeretetével. De nem táncdalok dübörögtek a Zacher család otthonában, hiszen Cini szülei igazi operarajongók voltak. Bérletesként, a kis Saroltát is rendszeresen elvitték az előadásokra és a kislány hamar meg is tanulta az ott hallott áriákat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Otthon áriákat énekelt

„A mai napig emlékszem az ismertebb operaáriákra, hiszen rengeteget jártunk az Operaházba. Persze a nehezebben emészthető művek alatt el-elszunyókáltam, de voltak darabok, amelyekben imádtam a nagyívű áriákat. Ragadt rám a muzsika és otthon el is énekeltem őket a szüleimnek. Igazi kis mezzoszoprán voltam” – mesélte a Borsnak Cini, aki egészen hatéves koráig hitt abban, hogy felnőttként a világot járja majd, mint operaénekes. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„Nem úgy sikerült, ahogy tervezték”

Ezt a vágyát végül egy mandulaműtét hiúsította meg. „Hatéves voltam, amikor egy mandulagyulladás miatt bekerültem a kórházba. Meg kellett műteni, vagyis kivették a mandulámat. Ez a műtét azonban nem úgy sikerült, ahogy tervezték. Egy csonk bennmaradt, ami miatt egyébként harminchárom éves koromban újból meg kellett operálni” – emlékezett vissza az énekesnő.

Műhiba történt a kórházban

„Viszont az első beavatkozás után végérvényesen megváltozott a hangom. Az operaáriák már nem mentek… Tulajdonképpen egyfajta műhiba történt, ami miatt elveszítettem az addigi hangomat, de kaptam helyette egy másikat” – tette hozzá.

Zongoratanárhoz járt

Zalatnay hangja tehát megkapta azt a jól ismert karcosságát, amit ma mindenki ismer, nem változott meg Cini zene iránti rajongása, sőt a szülei sem gondolták úgy, hogy fel kellene hagynia a klasszikus zenei képzéssel.

A Szabad Európa Rádió hatása

„Édesapám és édesanyám egy darabig még hittek abban, hogy visszatérhet még a korábbi hangszínem és addig is, amíg erre vártunk, beírattak a házunkban lakó zongoratanárnőhöz, vagyis maradtam a klasszikus vonalon. Lelkesen jártam a zongoraórákra, de akkoriban kezdtem el hallgatni a Szabad Európa Rádiót és olyan zenék kúsztak be így az életembe, amilyeneknek a létezését korábban még csak elképzelni sem tudtam” – árulta el Cini.

Szívdobogtató ritmusok

„Nyugaton akkor már javában zajlott a beat és a rock forradalma és én órákon át figyeltem ezeket a merőben új, de szívdobogtató ritmusokat. A szüleim számára hamar világossá vált, hogy mindenki jobban jár, ha hagynak engem ebbe az irányba menni, így végül a zongora elmaradt és jött helyette valami egészen más” – fűzte hozzá.

1966-ban robbant be

Zalatnay tehetségét az egész ország megismerte az 1966-os Táncdalfesztiválon, ahol a Hol jár az eszem? című dallal második helyezett lett. A többi pedig már történelem.

Finnországban adják ki az albumát

Cini egy angol újságírótól tudta meg, hogy Helsinkiben egy stúdióban digitalizálták az itthon 1973-ban megjelent Hadd mondjam el című albumát és hamarosan ki is adják 500 bakelit és 500 CD lemez formájában.

Ítéletidő a tárnoki ház udvarán

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról a napokban, hogy Zalatnay Sarolta otthonát sem kímélte a hétvégi ítéletidő: a legendás énekesnő tárnoki házánál történt meg a baj. Az énekesnő azt hitte, infarktust kap, amikor meglátta, mi történt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Zalatnay Sarolta. Fotó: archív

Exit mobile version