Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Pásztorokat támadt meg egy medve, az egyik férfi meghalt, a másik életveszélyesen megsérült, az állat még az ujjait is leharapta

Pásztorokra támadt egy medve péntek éjszaka Erdélyben, Hargita megye északkeleti peremvidékén. Egy 26 éves férfi életét vesztette, társát kritikus állapotban szállították kórházba. Pár nappal ezelőtt Budapest közvetlen közelében Isaszegnél, a Gödöllői-dombság területén fényképeztek le egy nagy barnamedvét, a nemzeti park óvatosságra kéri a kirándulókat.

Tehénre támadt a medve

A Maros megyei pásztorok Hargita megye területén próbálták elhajtani a medvét, amelyik egy általuk felügyelt tehénre támadt. Ekkor a medve a három pásztort vette üldözőbe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megtalálták a pásztor holttestét

A 26 éves fiatal bemenekült az erdőbe. Az ő holttestét szombaton találták meg a helyszínre riasztott csendőrök mintegy háromszáz méterre attól a helytől, ahol utoljára látták.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

7 órán át műtötték a másik pásztort

A másik megtámadott pásztor, egy 45 éves férfi, rendkívül súlyos sérüléseket szenvedett. Őt a mentők Suceava megye felé szállították le a hegyről. A jászvásári kórházban hét órán át műtötték.

Leharapta az ujjait

A férfi súlyos koponyasérülést, többszörös arccsonttörést, hasi sérüléseket szenvedett és a nagyvad több ujját is leharapta. A harmadik pásztor sértetlenül megúszta a támadást. Ő riasztotta a mentőket.

Kilövési engedély

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szombaton este az egyik közösségi portálon közölt bejegyzésében tudatta: a múlt héten elfogadott sürgősségi kormányrendelet alapján a csendőrség, a Környezetvédelmi Őrség és a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség elkészítette a szükséges dokumentációt a medve kilövésének engedélyeztetéséhez.

Túlszaporodott az állat

Romániában túlszaporodott a medveállomány azt követően, hogy 2016-ban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt.

4000 lenne az optimális egyedszám

A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó, 2018-ban kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

Medve Budapest környékén

A napokban írtunk arról, hogy Isaszeg külterületén, a szántóföld és az erdő határán magányosan kóborló barnamedvéről érkezett fotóval kiegészített lakossági bejelentés a Pilisi Parkerdőhöz. A medve mozgásának nyomon követése érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. – egyeztetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal – vadkamerákat helyezett ki. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szóltak a vadászoknak

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság értesített minden szomszédos nemzeti parkot és hivatásos vadászt, annak érdekében, hogy a medve mozgását nyomon követhessék és megfelelő időben intézkedhessenek – írják a nemzeti park honlapján.

Átmehetett az M3-as autópályán

Nemrég Vác közelében a Börzsönyben fotóztak medvelábnyomot. Ha ugyanarról az állatról van szó, akkor elgondolkodtató, hogy valahogyan átkelt a kerítéssel körbezárt M3-as autópályán. Minden bizonnyal egy alul vagy felüljárón keresztül tudott csak átmenni a forgalmas úton. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Videó a medvéről

Kékvillogó.hu hírportál egyik olvasója tavaly októberben egy Miskolc utcáin rohanó medvéről készített videót. Az isaszegi mackó vélhetően itt van valahol Budapest környékén, leginkább a pesti agglomeráció füves, erdős területein bukkanhat fel. Nézd meg te is a szenzációs videót, kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció

Exit mobile version