Ahogy arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon folyamatosan beszámolunk barnamedvék járják Magyarország északi erdőit. A medvék Miskolc környékén tűntek fel, majd egyre közelebb kerültek a fővároshoz. Legutóbb Vác közelében láttak medvét, most Gödöllő és Nagytarcsa között fekvő Isaszeg külterületén, gyakorlatilag a Gödöllői-dombságon fényképeztek medvét. Mit tegyünk ha az állatkertek rácsai mögé zárt medvével egyszer csak szembe kerülünk az erdőben? Erre most már komoly esély van!

Isaszeg külterületén, a szántóföld és az erdő határán magányosan kóborló barnamedvéről érkezett fotóval kiegészített lakossági bejelentés a Pilisi Parkerdőhöz. A medve mozgásának nyomon követése érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. – egyeztetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal – vadkamerákat helyezett ki. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ilyen közel van Isaszeg és a medve Budapesthez

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szóltak a vadászoknak

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság értesített minden szomszédos nemzeti parkot és hivatásos vadászt, annak érdekében, hogy a medve mozgását nyomon követhessék és megfelelő időben intézkedhessenek – írják a nemzeti park honlapján. IDE KAPCSOLÓDIK: Veszélyes barnamedvét láttak Vác közelében az erdőben

Veszélyes helyzet

Miközben a fokozottan védett fajok jelenléte természetvédelmi szempontból előnyös, hiszen elősegítik és támogatják az erdei ökoszisztéma természetes folyamatait, ugyanakkor az ember-természet konfliktusmentes kapcsolata, a házi- és haszonállatok védelme érdekében alapvető fontosságú feladat a ragadozók előfordulási helyeinek pontos ismerete. EZT IS NÉZD MEG! Lefotózták a Börzsönyben mászkáló medvét

Továbbment, de merre?

A területért felelős hivatásos vadászok és a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai naponta, rendszeresen ellenőrzik az érintett körzetet, azonban a medve jelenlétét nem észlelték, így feltételezhető, hogy már el is hagyta a térséget – írják. EZT LÁTTAD? Egy medve elől menekült az autójába a horgász a kedvelt üdölőhelyen

Átmehetett az M3-as autópályán

Legutóbb Vác közelében a Börzsönyben fotóztak medvelábnyomot. Ha ugyanarról az állatról van szó, akkor elgondolkodtató, hogy valahogyan átkelt a kerítéssel körbezárt M3-as autópályán. Minden bizonnyal egy alul vagy felüljárón keresztül tudott csak átmenni a forgalmas úton.

Videó a medvéről

A Kékvillogó.hu hírportál egyik olvasója tavaly októberben egy Miskolc utcáin rohanó medvéről készített videót. Az isaszegi mackó vélhetően itt van valahol Budapest környékén, leginkább a pesti agglomeráció füves, erdős területein bukkanhat fel. Nézd meg te is a szenzációs videót, kattints ide!

Az M0-ás amolyan természetes védvonal a főváros körül

Amennyiben a vadállat még mindig a Gödöllői-dombság közelében keres magának élelmet, csak idő kérdése mikor érkezik meg egy településre. Az M31 és az M0-ás amolyan természetes kerítésként szolgál a főváros környékén, de ahogy az M3-ason is átkelt, nem biztos, hogy problémát okoznak majd a macinak a forgalmas utak.

Besétál az állatkertbe

Az igazi szenzáció az lenne, ha a budai oldalon tűnne fel, mert akkor nem csak az autópályákon, de még a Dunán is át tudott kelni. Ebben az esetben azon se csodálkoznánk ha a medve egyszerűen besétálna az állatkertbe, legfeljebb meglepődne, hogy ott miért zárják őt rács mögé.

Mit tegyünk, ha medvével találkozunk és nincs köztünk rács?

A medve alapvetően békés természetű és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat. A bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja. Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről. Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Az Isaszegnél fotózott medve – Forrás: dunaipoly.hu