Ismét medvét láttak Nógrád megyében. Most a Váctól légvonalban alig 8 km-re fekvő Alsópetény környékén tűnt fel egy anyamedve a bocsával. A nyomát többen is megörökítették. Egy szakértő szerint a medvék a szlovák területekről jönnek át új életteret keresni.

Medve Vác közelében

Ilyen közel Váchoz most bukkant fel először a ragadozó, melyről többen is állították, hogy látták, amint egy boccsal sétálgatott. Szakemberek szerint nem meglepő, hogy az északi országrészben egyre gyakrabban találnak medvére utaló nyomokat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szlovák medvék

„Abszolút elfogadható tény, hogy a szlovák medvék hely hiányában új élőhelyeket keresnek. A második viszont egy sajnálatos szomorú tény, hogy emberek által tenyésztett medvék, de nem csak medvék, hanem farkasok is kerülnek a szabad természetbe” – mondta el az ATV Híradójának Nagy Zoltán, a Nagyvad Vadász és Természetvédő Egyesület elnöke.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Volt aki örült neki

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ez a medve honnan érkezett. Alsópetényben volt, aki azt mondta, hogy jó hír, hogy medve is van a közelben. „Én örülök neki, hogy a természet egy kicsit visszatér. Szerintem nem kellene bántani, hanem el kell fogadni. Ha nem piszkáljuk, akkor ő sem fog minket” – vélekedik egy helyi lakos.

Csapjanak zajt

Alsópetényben sokan turistáskodnak és mennek az erdőbe gombát szedni. Az önkormányzat ezért azt tervezi, hogy figyelmezteti az erdőbe érkezőket. „Változtassanak a szokáson. Akár hangosan beszélgessenek, vagy énekeljenek zajt csapva, mert a gomba nem fog megijedni, de a medve odébbáll. Gyakorlatilag ugyanezt tudom tanácsolni az idelátogató turistáknak is, hogy most a természet csöndjét egy kicsit meg kell törni” – nyilatkozta Radványi Gábor önkormányzati képviselő.

Itt van Alsópetény

Legyenek nagyon óvatosak a Börzsönyben

Egyre közelebb kerülnek a fővároshoz a vadon élő medvék. Az Északi-Középhegységben eddig is feltűnt egy-egy példány, de ilyen közel a fővároshoz még nem találtak medvelábnyomot. Azt kérik a kirándulóktól, hogy legyenek nagyon óvatosak a Börzsönyben.

Alig 30 km-re

Legutóbb, május elején a Budapesttől légvonalban mindössze 30 kilométerre van Diósjenő a Börzsönyben. A környéken két népszerű erdeivasút is zakatol, az egyik a nagybörzsönyi, a másik pedig a Szokolya-Kóspallag között döcögő kisvonat. Ezek erdei végállomásától Diósjenő alig 2-5 km, így a medve vélhetően arra jár, amerre a kirándulók is.

Sötét völgyek

Aki utazott már a Nagybörzsönyi Erdei Vasúton tudja, milyen elhagyott, sötét patakvölgyek között kanyarog a vonat. A fák lombkoronáitól sötét, elhagyott szurdokokban könnyen nyugalmas otthonra lehetnek a medvék is.

Erdei vasút a Börzsönyben

Fotó: Budapestkörnyéke.hu

Egyre közelebb Budapesthez

Tavaly többször írtunk arról, hogy a vadon élő medvék egyre közelebb kerülnek a fővároshoz. Találtak medvelábnyomot a fővárostól 100 km-re Egerszalók környékén, aztán a fővárostól 45 km-re Petőfibányánál, legutóbb pedig 35 km-re Bercelnél, most pedig alig 30 km-re a főváros északi részétől Diósjenőnél.

Medve szaladt a miskolci utcán

A leglátványosabb felvételt a Kékvillogo.hu hírportál egyik olvasója készítette tavaly Miskolcon. Egy termetes barnamedve szaladt október 18-ra, vasárnapra virradó éjszaka hajnali kettő körül a városban. Az önkormányzat figyelmeztetést adott ki, a helyi nemzeti park pedig tanácsokat adott, mit tegyünk ha medvével találkozunk. A videót a cikkünk alján lehet megnézni.

Mit tegyünk ha medvével találkozunk?

A nemzeti parkok szakemberei szerint a medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik.

Elkerüli az embert

A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli. Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt. Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye. Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet.

Hagyjuk ott az élelmet

Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét. Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről. Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.

Ha kétlábra áll a medve

Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi. Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat. Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció