Medvelábnyomokat találtak Egerszalók közvetlen közelében. A Bükki Nemzeti Park igazgatóság azt kéri a kutyatulajdonosoktól, hogy csak pórázon sétáltassák a kutyáikat.

Az utóbbi hetekben több bejelentést is kaptunk arról, hogy medvét vagy annak nyomait vélték látni Andornaktálya, Maklár, Egerbakta, Verpelét, Egerszólát és Egerszalók környékén – írja honlapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A nemzeti park szakemberei és a természetvédelmi őrszolgálat helyszíni ellenőrzései eddig nem tudták teljes hitelességgel megerősíteni a barna medve jelenlétét.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„Egerszalók közvetlen közelében azonban az elmúlt napokban újabb lakossági bejelentést követően jól felismerhető medve lábnyomokat tudtunk rögzíteni,tehát igazolódott az, hogy medve járt a település határában” – írja közleményében a nemzeti park.

A szakemberek a lábnyomok mérete és lépéstávolsága alapján egy kisebb termetű medvét valószínűsítenek.

A BudaPestkörnyeke.hu többször is írt már arról, hogy medvét láttak Magyarországon. Az erről szóló cikkeinket ide kattintva tudod elérni.

Pórázon sétéltassák a kutyát!

A nemzeti park igazgatósága egyeztetett település polgármesterével. Az aktuális eset kapcsán felhívták a figyelmet, hogy az elkövetkező hetekben külterületen, csak pórázon sétáltassák a helyiek kutyáikat. De azt javasolják, hogy inkább a település határain belül maradjanak a lakosok és kutyáik.

EZ IS ÉRDEKELHET! Balhé a Veresegyházi Medveotthonban: a jelenlegi vezetés nem adja át a macikat az önkormányzatnak

Ennek oka, hogy a szabadon mozgó kutya ugyanis szagot kapva a sűrűben, cserjésben megülő medvére mozdul rá, azonban mikor szembesül azzal, hogy mekkora ellenséggel van dolga, ijedtében visszamenekülhet a gazdájához, maga után húzva a felbosszantott medvét is.

Pár nap után visszatérnek a Tátrába

A szakemberek szerint a barna medve Magyarországon nem szaporodik, ide a Szlovákia felől kóborló példányok jönnek át a zöldhatáron és általában pár nap, esetleg hét itt tartózkodás után visszatérnek a Tátrába.

Kérik, hogy aki medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlelne a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, elsőként a +36 30 861-3808 számú igazgatósági ügyeleti számot hívja, ezzel is megelőzve az esetenkénti megalapozatlan pánikkeltést, félelemkeltést.

Kiemelt kép: illusztráció, belső kép: medvelábnyom Egerszalókon – Forrás: Bükki Nemzeti Park