Medvét láttak a helyi lakosok az M3-as autópályához közeli Petőfibánya nevű falunál Heves megyében. A polgármester értesítette a vadászokat, polgárőröket, rendőröket, a medve ugyanis nem játék, emberre támadhat.

Ahogy azt az elsők között itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk alig 35 km távolságra járnak csak a vadon élő medvék a fővárostól. Legutóbb a nógrádi Bercelen találtak bizonyítottan medvenyomokat.

Most Budapesttől kissé távolabb, de így is egy túrázó által könnyen bejárható 45 km távolságra láttak medvét.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Két sportoló hölgy egyszerre ráadásul három medvét látott a petőfibányai temetőnél szerdán reggel, 7 óra előtt pár perccel – tájékoztatta a Heolt, a Heves megyei hírportált Juhász Péter polgármester, aki időközben értesítette a polgárőröket, a rendőröket és a vadászokat.

A polgármester arra kéri a lakosokat, az elővigyázatosság kedvéért senki ne menjen a temető környékére.

Egyre közelebb jönnek a medvék Budapesthez

Korábban másfél hónapja írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon arról, hogy medvét láttak a fővárostól alig 70 km-re a nógrádi Etesnél.

Áprilisban vélhetően ugyanez a medvecsalád közelebb járt a fővároshoz, mert akkor a városhatártól alig 50 km-re Pásztónál tűntek fel.

A biztonság megőrzéséért a Bükki Nemzeti Park közzétette, mit tegyünk, ha medvével találkozunk, a medve ugyanis nem játék, el kell kerülni!

Mit tegyünk ha medvével találkozunk?

A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik.

A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli. Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés).

Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye. Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet.

Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét. Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.

Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak. Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi. Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.

Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.

Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni azokat.

Kiemelt kép: illusztráció