A helyi körzeti megbízott egy anyamedvét és három bocsát látta az M0-ás és M3-as kereszteződésétől légvonalban mindössze 70 kilométerre található nógrádi faluban, Etesnél. Ez a távolság nem túl nagy, már a nemzeti park is figyelmeztetést adott ki és összeírták, mit kell tennie annak, aki váratlanul medvével találkozna az erdőben.

Ahogy azt korábban megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon szabadon élő medvék tűntek fel Budapesttől nem is olyan messze a nógrádi hegyekben. Most Etesnél láttak egy anyamedvét négy boccsal. A medvemamákkal érdemes vigyázni, mert könnyen agresszívvé válhatnak, ha úgy érzik fenyegeti valami az utódaikat.

A Blikk szerint Etesen az emberek az utcán megállítják egymást, azt találgatják, vajon mikor látogatja meg ismét őket a négyfős medvecsalád. Van, aki megkeresné a mackócsaládot, mert kíváncsi a bocsokra. Csakhogy a medve nem játék.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„Óva intek mindenkit attól, hogy ilyen szándékkal induljon a nagyragadozó után” – figyelmeztetett Matuz Gábor, Etes polgármestere. A település vezetője figyelmeztető táblákat rakatott ki, hogy mindenki legyen óvatos, aki gyalog jár az erdőben. A kint tartott állatokat pedig zárják el éjszakára.

Veszélyes lett az erdő

Legutóbb áprilisban láttak medvéket Pásztó környékén, ott a mackók szétmarcangoltak egy szarvast. Nem akarunk riogatni, de a nemzeti park felhívja a figyelmet arra, hogy a medve nem játék, nagyon is veszélyes. Kicsi az esély arra, hogy egy medvével futunk össze a magyar erdőkben, a biztonság érdekében a nemzeti park mégis közzétette, mit tegyünk, ha vadon élő medvével találkozunk.

A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik.

A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli. Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés).

Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye. Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet.

Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét. Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.

Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak. Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi. Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.

Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.

Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni azokat.

Kiemelt kép: illusztráció