Medvecsalád költözött a Budapesttől légvonalban mindössze 50 kilométerre fekvő Pásztó környéki erdőkbe, a Mátrába. Ezt a távolságot egy turázó egy nap alatt nagyobb erőfeszítés nélkül képes megtenni, így a medvék is. Nemrég egy szarvast már agyonmarcangoltak. Nem akarunk riogatni, de a nemzeti park felhívja a figyelmet arra, hogy a medve nem játék, nagyon is veszélyes. Összeírtuk mit kell tenni, ha medvével futnánk össze az erdőben, erre ugyanis már Magyarországon, Budapesttől nem túl távol is van esély.

A medvecsalád Mátrába költözését a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága is megerősítette.  Két posztot is kitett április 15-én és 16-án Facebook oldalára a Pásztó közeli Nyikom-bércen működő Gortva Birtok Szabadidőközpont. A Mátrát jól ismerő vadászok első bejegyzésükben egy harapásoktól erősen sebzett szarvastehén fotóját posztolták és ezt írták: A medveanya lefialt. Két bocsa lett, akiknek így gyűjti a táplálékot. Nehogy ti is étellé váljatok, amikor jöttök fel a kilátóhoz – írták.

Második bejegyzésükben a közzétett fotón jól látszik az éji homályban két medvebocs, figyelmeztetésük pedig a következő: Ezeket a képeket csak figyelemfelhívásnak tettük ki. Úgy vegyétek, mintha a saját kerítésünkre kiírtuk volna, hogy vigyázz, a kutya harap! Innentől mindenki saját maga dönti el, hogy mit csinál és mit gondol – fogalmaztak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az üggyel kapcsolatban megszólalt a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága is, hangsúlyozva, hogy az elmúlt napokban több barna medvével kapcsolatos bejelentést kaptak a Bükk és a Mátra területéről. A bejelentéseket minden esetben kivizsgálják a munkatársaik, s ha szükséges, értesítik a helyi lakosságot a teendőkről – írja a Sokszínűvidék.hu

A legtöbb esteben a kivizsgálás során a helyszínen talált életnyomok nem támasztották alá a medve jelenlétét, a hatóság óvatosságra int. A legutóbbi, a vadászati hatóság és az illetékes vadgazdálkodó közreműködésével 2020. 04. 15-én végzett helyszínelés során megállapítást nyert, hogy a Pásztó külterületén észlelt medvével kapcsolatos előfordulásnak valós alapja van.

Ezért felhívjuk a külterületen tartózkodók figyelmét a barna medvével kapcsolatos konfliktuskerülő viselkedési tanácsok betartására – írják weboldalukon.

A biztonság megőrzéséért a nemzeti park közzétette, mit tegyünk, ha medvével találkozunk, a medve ugyanis nem játék, el kell kerülni!

A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik.

A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli. Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés).

Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye. Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet.

Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét. Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.

Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak. Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi. Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.

Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.

Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni azokat.,

Kiemelt képünk: illusztráció