Tényleg medve kószált a Börzsönyben, hiszen a börzsönyi természedvédőknek sikerült egy képet készíteniük a hatalmas állatról ma éjjel. A fotó tanúsága szerint a medve egészséges és jól fejlett példány.

Medvét fotóztak az éjjel

A Börzsönyi Természetvédők a Facebook-oldalukon számoltak be a nagy látványosságról, miszerint a Börzsönyben egy medvét találtak. Ugyan két héttel ezelőtt még csak feltételezték, de mára már biztosan állíthatják, hogy felbukkant a méretes állat a Börzsönyben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az ország északi részén látták a medvét

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Figyelmeztetett az önkormányzat

Diósjenő önkormányzata korábban azt írta: „nagy valószínűséggel medvelábnyomot fényképeztek a Mázsaháznál. A nemzeti park munkatársai még megerősítik a hírt, addig is az arra futóktól, túrázóktól óvatosságot kérünk. Elképzelhető, hogy a mackó már odébb állt, de nem árt a körültekintő erdőjárás.”

Lefotózták a lábnyomát

Nem volt igazi bizonyíték

Május elején egy terepfutónak sikerült észrevennie útközben, hogy egy medvelábnyom mellett haladt el Mázsaházánál. A futó megállt, és lefotózta a lábnyomot, azonban a teljes bizonyítás egészen idáig váratott magára.

Megszületett a fotó

A Börzsönyi Természetvédők most egy újabb bejegyzéssel jelentkeztek a közösségi oldalukon, amelyben azt írták, hogy kameracsapdájuk megörökítette a bundás vadállatot. “Elkészültek az első kameracsapdás felvételek a Börzsönyben előszőr május első napjaiban feltűnt medvéről, a fotók alapján egészséges, jól fejlett példány” – írták a Facebookon.

Miskolcon is láttak medvét

Korábban a Kékvillogó.hu hírportál számolt be róla, hogy egy barnamedve tavaly októberben lazán végigszaladt Miskolc utcáin. A futó medvéről készült felvételt a Kékvillogó.hu egyik olvasója küldte nekünk, amin jól látszik, hogyan néz ki, ha egy medve megindul és elkezd szaladni.

Így szaladt a medve Miskolcon

Erre figyeljünk, ha medvével találkozunk

A Bükki Nemzeti Park szerint semmi esetre sem szabad barátkozni a medvékkel, bármilyen korú is legyen az állat. A legtöbb medvetámadás az anyamedvékhez köthető, ugyanis a medve alapvetően nem támad rá az emberre, egészen addig, amíg nem érzi magát, vagy bocsait veszélyben.

Ezt is érdemes tudni

A medve, ha lehetősége van rá, akkor elkerüli az embert, viszont ha úgy érezzük, fennállhat a medveveszély, akkor kezdjünk el hangos zajt csapni. Nagyobb társaságokat szintén nem támad meg az állat, legalábbis kicsi az esély rá. Ha azonban megtörténik a találkozás, de a medve nem vett észre minket, akkor halkan és feltűnés nélkül kell távozni a helyszínről. Autóban ülve pedig tilos kiszállni a járműből, ha a közelben ott van egy medve. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Íme a fotó a börzsönyi medvéről

Kiemelt kép: Börzsönyi medve – Forrás: Facebook/Börzsönyi Természetvédők