Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Több ezres tüntetést szerveznek a diákok a Bazilika elé, a bőrükön érzik a tanárhiányt

A Bazilika elé szervez nagy diáktüntetést szeptember 2-án a Diákok a Tanárokért csoport. Arra kérik az ország összes diákját, hogy viseljenek kockás inget az iskolai évnyitón, így vállalva szolidaritást a béremelésre váró tanárokkal. A hazai pedagógusok fájóan keveset keresnek: míg Spanyolországban egy kezdő általános iskolai tanár 1 millió forintot vihet haza, addig itthon alig 150 ezret. Ki megy így el tanárnak? Kire bízzuk a gyermekeinket és az ország jövőjét? Erről szól a diákok szeptemberi megmozdulása, hiszen a tanárok nem egységesek, jelentős részük még a saját fizetésük emeléséért sem képes kiállni, ezért a diákok vették kézbe az iskolák jövőjéről szóló társadalmi ügyet.

A bőrükön érzik a problémát

„A diákok a saját bőrükön érzik a problémákat, emiatt kérjük, követeljük, könyörgünk, hogy az illetékesek adjanak megoldást a tanárhiányra” – mondta az Eduline.hu oldalnak Mihalics Lili, a budapesti Szent István Gimnázium diákja. Ő az egyik vezetője a Diákok a Tanárokért csoportnak, amely a tavaszi pedagógussztrájk első napján többezres diáktüntetést szervezett a Kossuth téren. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szeptember 2-án demonstrálnak

Most újabb akciókra készülnek: szeptember 2-án „évnyitó tüntetést” tartanak Budapest belvárosában, a diákszervezet szerint ugyanis semmiféle javulás nem történt az oktatásban, miközben megoldást kellene találni a tanárhiányra, úgy kellene átalakítani a tananyagot, hogy az „tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű” legyen.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A Bazilikától a Belügyminisztériumhoz mennek

A megmozdulás a Szent István-bazilika előtt kezdődik szeptember 2-án, pénteken délután négykor, ahonnan a menet a Belügyminisztérium felé veszi az irányt.

Középiskolások szervezik

Mihalics Lili elmondta: a tüntetést középiskolások szervezik, de úgy tudják, a pedagógus-szakszervezetek is mozgósítani fogják a tanárokat. „Olyan embereket is szeretnénk megmozgatni, akik korábban nem vettek részt a tüntetésünkön, de osztják az értékeinket” – mondta, hozzátéve: a megmozdulással pont az az egyik céljuk, hogy felhívják a kormány figyelmét arra, hogy igenis sok embert érdekel az oktatás ügye.

Kockás ingben az évnyitón

A Diákok a Tanárokért csoport már a nyári szünet utolsó napjaiban akciózna: azt kérik a diákoktól, hogy aki teheti, kockás ingben jelenjen meg az iskolai évnyitón, így ugyanis közös kiállással kezdődhet a tanév.

Sok diákot várnak

A diákszervezet arra számít, hogy sokan csatlakoznak majd hozzájuk, főleg Budapesten, de azzal is számolnak, hogy lesznek olyan iskolák, ahová nem mernek kockás ingben bemenni a diákok.

Tüntetés a Parlamentnél

Legutóbb március 16-án volt nagy pedagógus és diáktüntetés a Parlament előtt, ahol főleg gimnazisták gyűltek össze. A molinókon ilyen feliratok voltak: „A tanárokkal vagyunk”,  „A sztrájk alapjog”,  „Több fizetést a tanároknak”, „Tanulni akarunk, de tanítani ki fog?”

Nem tartottak órákat a tanárok

A sztrájk reggel 8-kor indult. A csatlakozó tanárok nem tartottak órákat, de az iskolákban volt felügyelet. Nemzetközi összehasonlításban az OECD országai közül a második legrosszabb helyen állunk, ha azt nézzük meg, mennyit keres nálunk egy általános iskolai tanár 15 év tapasztalattal. 

Iskolában a nemzet jövője

Információink szerint Spanyolországban a pedagógusok az orvosok után a második legjobban fizetett közalkalmazottak. Nagyjából 20 éve pártállástól függetlenül a spanyol politikusok egyetértenek abban, hogy az ország jövője az iskolákban van, ezért megfizetik a pedagógusokat. A kezdő tanárok 2500 euró körüli összeget, nagyjából 1 millió forintot keresnek. Mivel sokan mennek tanári pályára, az iskolaigazgatók válogatni tudnak, így csak a legjobb tanárok kerülnek be az iskolákba, ahol pár év után akár 2,5 millió forintot is kereshetnek. Legtöbb pénzt a luxemburgi, német és kanadai általános iskolai tanárok kapnak, ők havonta 2-2,5 millió forintot vihetnek haza. Magyarországon egy kezdő tanár fizetése alig 150 ezer forint. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Általános iskolai tanárok éves keresete forintban a különböző országokban (2021-es OECD adatok, 321 forintos dollárárfolyammal számolva)

Kiemelt kép: Diáktüntetés a Parlament előtt 2022. márciusában – Forrás: Facebook

Exit mobile version