Ahogy azt megírtuk, ma elkezdődött a pedagógusok országos sztrájkja. A határozatlan időre meghirdetett sztrájk miatt több száz iskolában tiltakoznak a tanárok. Emellett „Diáktüntetés a tanárainkért” címmel szerveztek ma a diákok rendezvényt a Kossuth téren. Rengeteg diák tüntet a Parlement előtt. Énekelnek és beszédeket mondanak. Az élő videót a cikkünk alján nézheted meg.

Fizessék ki a tanárainkat

„Miért félnénk, miért élnénk, ha nem egy álomért?” – énekli több ezer diák a Parlement előtt a Pál utcai fiúk című musical ismert dalát, majd azt skandálják: „Fizessétek ki a tanárainkat”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több iskolából vonulnak a Kosuth térre

A Fővám tér mellett a Hősök terére és a Széll Kálmán térre hirdettek gyülekezést. Onnan haladtak molinókkal a Kossuth térre, a Parlamenthez.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Főleg gimnazisták tüntetnek

Az Országház előtt túlnyomórészt gimnazisták gyűltek össze. A molinókon ilyen feliratokat láthatók: „A tanárokkal vagyunk”,  „A sztrájk alapjog”,  „Több fizetést a tanároknak”, „Tanulni akarunk, de tanítani ki fog?”

Nem tartanak órákat a tanárok

A sztrájk ma reggel 8-kor indult. A csatlakozó tanárok nem tartanak órákat, de az iskolákban van felügyelet. Az elégséges szolgáltatásokról szóló rendelet szerint a középiskolákban a végzősöknek az érettségi tárgyakból kell megtartani az összes órát, a többieknek az órák felét.

Tüntetés három budapesti helyszínen

A tanárok mellett a diákok is kifejezik szolidaritásukat március 16-án, 9:30-tól gyülekeztek három helyszínen Budapesten: a Fővám téren, a Hősök terén és a Széll Kálmán téren. Innen a Kossuth térre vonultak. A „Diáktüntetés a tanárainkért” nevű eseményt az ADOM diákmozgalom és az aHang támogatja.

Ne menjenek iskolába a gyerekek

A szakszervezetek azt kérték a szülőktől, hogy aki megteheti, ne küldje iskolába a gyerekét 16-án, 17-én és 18-án. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Telexnek azt mondta: amint azt látják, hogy a kormány valóban kész konkrétumokban megállapodni a szakszervezetekkel, megszüntetik a határozatlan idejű sztrájkot.

Pénteken és szombaton is lesz megmozdulás

Március 18-án, pénteken is lesz egy diákok által szervezett szolidaritási akció a tanárok mellett, „Üljünk ki a tanárainkért” címmel. Aznap civil szervezetek képviselői fognak a diákoknak órákat tartani Budapesten a Parlament előtt. Március 19-én, szombaton pedig egy közös találkozó lesz szintén a Kossuth téren, ahova a szakszervezetek a sztrájkoló tanárokat, szülőket, diákokat, és támogatókat is várják.

Ezt kérik a tanárok

A tanárok azt szeretnék, hogy ne a 2014-es minimálbér szerint határozzák meg az illetményüket: ez azt jelentené, hogy a kormány által ajánlott 10 százalékon felül a garantált illetményük további 45 százalékkal emelkedne. Nemzetközi összehasonlításban az OECD országai közül a második legrosszabb helyen állunk, ha azt nézzük meg, mennyit keres nálunk egy általános iskolai tanár 15 év tapasztalattal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt az élő videó a Kossuth térről

Kiemelt kép: részlet a videóból