Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Tudományos szuperhős: újabb rangos elismerést kapott Karikó Katalin

Karikó Katalin és Drew Weissman, a Covid-19-vakcinák fejlesztésének „tudományos szuperhősei” kapták idén a Paul Janssen-díjat – közölte portálján a kitüntetést alapító Johnson & Johnson. Karikó Katalint a napokban több díjjal is jutalmazták, például japán orvostudományi díjat is kapott.

Óriási lehetőségek

A két tudóst azért az alapvető munkáért jutalmazták, amely lehetővé tette a hírvivő RNS (mRNS) használatát a Covid-19 elleni vakcinák kifejlesztésében, valamint óriási lehetőségeket nyitott más betegségek jövendőbeli védőoltásainak és kezeléseinek kidolgozásához. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elismert tudósok választották ki

Karikó Katalint, a BioNTech alelnökét és Drew Weissmant, a Pennsylvaniai Egyetem professzorát az egész világon elismert tudósokból álló független bizottság választotta a díj 2021-es nyerteséül. 2004-es alapítása óta 19 kutató kapta meg az elismerést, közülük öten kaptak Nobel-díjat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Vakcinatudomány szuperhősei

A Johnson & Johnson a Heurékapillanatok: a vakcinatudomány szuperhősei címmel élő internetes adásban jelentette be a nyerteseket.

Ez is érdekelhet:

Ki volt Paul Janssen?

Paul Janssen a 20. század egyik legtehetségesebb és legszenvedélyesebb kutatója volt. Több mint 80 gyógyszer felfedezésében és kifejlesztésében játszott szerepet, ezzel életek millióit mentette meg. A gyógyszerek közül négy ma is szerepel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) alapvető gyógyszereket felsoroló listáján – írták a portálon. A Paul Janssen orvosbiológiai kutatási díjat a Johnson & Johnson amerikai multinacionális cég Janssen emlékére alapította. A díjjal 200 ezer dollár (61,8 millió forint) jár.

Karikó Katalin Semmelweis-díjat kapott korábban

Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt Kásler Miklós a Facebook-oldalán közölte a hírt, hogy nagy örömmel adták át Karikó Katalinnak a munkája elismeréseként a rangos kitüntetést, a Semmelweis-díjat még májusban.

Nobel-díjat is kaphatna

A miniszter szívből gratulált Karikónak a tudományos munkásságához és eredményeihez, és bízik benne, hogy később a Nobel-díj-bizottság is meghozza majd a méltó döntését.

Így vette át a díjat a kutatóbiológus

Karikó Katalin kitüntetése – Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Folytatja a biokémikus

Az MTI szerint Karikó Katalin nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy átvehette a díjat. Azt mondta, munkáját folytatni fogja, mert szükség van arra, hogy azokra a betegségekre is gyógymódot találjanak, amelyeket eddig a koronavírus-járvány miatt “félretoltak”, mert nagyon sok ember szenved még.

Pár napja  Lasker-díjat kapott

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az idei klinikai fejlesztésekért odaítélt Lasker-díjat – jelentette be pár napa a New York-i székhelyű Albert és Mary Lasker Alapítvány.

A Lasker-díjról

A Lasker-díjat 1942-ben alapította Albert Lasker és felesége, Mary Woodard Lasker. Az elismerést első ízben 1946-ban ítélték oda. Idén három kategóriában ítélték oda, a klinikai fejlesztések mellett orvosi alapkutatásokért, valamint speciális orvostudományi eredményekért. Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint a Lasker-díjat a felsőoktatási intézmény díszdoktorai közül elnyerte már a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert (1954), Andrew Schally (1975) és 2021-ben Karikó Katalin. A díj alapítása óta 95 Lasker-díjas kapta meg a Nobel-díjat is.

Francia Tudományos Akadémia legnagyobb elismerését is megkapja

Karikó Katalin magyar biokémikusnak ítélték oda idén a Francia Tudományos Akadémia legnagyobb elismerését, a Grande Médaille-t – közölte az intézmény kedden.

Új oltási stratégiák

Az akadémia honlapján olvasható méltatás szerint Karikó Katalin, a BioNTech alelnöke az 1990-es évek óta vezeti az mRNS-sel és annak terápiás felhasználásával kapcsolatos úttörő kutatásokat. Munkája kulcsfontosságú volt a Covid-19 elleni küzdelemben, az új oltási stratégiák kidolgozásában.

A Grande Médaille elismerés

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint a Grande Médaille elismerést 1997-ben alapította a Francia Tudományos Akadémia. Létrehozásakor az eredeti, 1802-es Lalande-díjat és a Benjamin Valz Alapítvány Díját, illetve további 122 alapítványi elismerést vontak össze. A Grande Médaille kitüntetést minden évben felváltva ítélik oda az akadémia különböző osztályai által lefedett tudományterületeken munkálkodó francia vagy külföldi tudósnak. A Francia Tudományos Akadémia legfőbb szempontja, hogy a Grande Médaille ahhoz a tudóshoz kerüljön, aki döntő mértékben járult hozzá a tudomány fejlődéséhez, ráadásul felfedezésének eredetiségével és nemzetközi hatásával iskolát teremtett maga körül, így ösztönözve másokat is kutatómunkára. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karikó Katalin

Exit mobile version