Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Új szabályozás: az állam elővásárlási jogot szerzett Budapest legértékesebb ingatlanjaira

Nyáron megváltozott az örökségvédelmi szabályozás, ezáltal pedig elővásárlási jogot szerzett az állam Budapest legértékesebb lakóingatlanai felett. Olyan 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakásokról van szó, amik a Duna partján, a budai Várnegyedben, vagy az Andrássy úton, azaz a főváros világörökségi helyszínein találhatóak.

2017-ben kezdődött

A kormány 2017 decemberében egy törvénnyel megágyazott annak, hogy világörökségi területeken található ingatlanok felett az állam elővásárlási jogot szerezzen. Akkor a Miniszterelnökség azzal nyugtatta meg a kedélyeket, hogy a törvény a lakásokat, a lakóházakat, a termőföldeket és az erdőgazdasági területeket nem érinti. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

A törvény célja

A Miniszterelnökség továbbá azt is kiemelte még 2017-ben, hogy ezzel a törvénnyel azt akarják megakadályozni, hogy értékes világörökségi területen fekvő (jórészt vidéki) ingatlanok tömegesen külföldi kézre kerüljenek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Elővásárlási jog

Az elővásárlási jog pedig azt jelentette, hogy amennyiben az ingatlan tulajdonosa eladná az ingatlant, a leendő vevővel tervezett adásvételi szerződésben rögzített feltételekkel az állam nyolc napig beléphet a vevő helyére.

Megváltozott a szabályozás

Idén nyáron megváltozott az örökségvédelmi szabályozás, ez alapján pedig az állam már a 200 négyzetméternél nagyobb lakásokra is elővásárlási jogot szerzett, erről hivatalos értesítést kaptak a lakások tulajdonosai. A törvényt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes terjesztette elő, és június 29-én lépett hatályba.

Az új szabály

A világörökségről szóló 2011. évi LXXVII. törvény úgy egészül ki, hogy a magyar államot elővásárlási jog illeti meg az ingatlan-nyilvántartásban kivett lakóház fő rendeltetési jellegű, valamint a 200 négyzetmétert meghaladó alapterületű, lakás rendeltetésű azon ingatlan vonatkozásában, amely a budapesti Duna-partok, a budai Várnegyed és az Andrássy út világörökségi helyszínen található.

Megvásárolhatja az ingatlant

Ezzel a joggal az állam abban az esetben élhet, ha a tulajdonos az eladás mellett dönt. Az ilyen esetekben, ha megállapodik a vevővel, az állam 8 napig a megállapodott vételi ár értékben megvásárolhatja az ingatlant a vevő elől.

A kommunizmus jutott eszébe

Egy érintett szerint kényelmetlen érzés volt értesülni minderről: az államosítás és a kommunizmus jutott az eszébe, ahogy a levelet olvasta. Az elővásárlási jog természetesen nem „államosítás”, de az adásvételi folyamatban mindkét oldalról zavart kelthet.

Magánérdek lehet a háttérben

Az egyelőre még nem tiszta, hogy a korábbi jogszabályhoz képest most miért kellett a nagyobb lakásokra is kiterjeszteni az állami elővásárlási jogot, de a budavári ingatlanokkal kapcsolatban rendre felmerülő anomáliák nyomán azért okkal sejthető, hogy magánérdekek (is) lehetnek az ügy hátterében.

Olcsón értékesíthetik

Ezzel az új szabályozással lehetőség nyílik arra, hogy a tulajdonosok piaci ár felett értékesítsék az ingatlanjaikat, az államnak pedig, hogy olcsón továbbértékesítse ezeket a nagyon értékes lakásokat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Budai Várnegyed – Forrás: BPK

Exit mobile version