Nyáron megváltozott az örökségvédelmi szabályozás, ezáltal pedig elővásárlási jogot szerzett az állam Budapest legértékesebb lakóingatlanai felett. Olyan 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakásokról van szó, amik a Duna partján, a budai Várnegyedben, vagy az Andrássy úton, azaz a főváros világörökségi helyszínein találhatóak.

2017-ben kezdődött

A kormány 2017 decemberében egy törvénnyel megágyazott annak, hogy világörökségi területeken található ingatlanok felett az állam elővásárlási jogot szerezzen. Akkor a Miniszterelnökség azzal nyugtatta meg a kedélyeket, hogy a törvény a lakásokat, a lakóházakat, a termőföldeket és az erdőgazdasági területeket nem érinti. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

A törvény célja

A Miniszterelnökség továbbá azt is kiemelte még 2017-ben, hogy ezzel a törvénnyel azt akarják megakadályozni, hogy értékes világörökségi területen fekvő (jórészt vidéki) ingatlanok tömegesen külföldi kézre kerüljenek.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Elővásárlási jog

Az elővásárlási jog pedig azt jelentette, hogy amennyiben az ingatlan tulajdonosa eladná az ingatlant, a leendő vevővel tervezett adásvételi szerződésben rögzített feltételekkel az állam nyolc napig beléphet a vevő helyére.

Megváltozott a szabályozás

Idén nyáron megváltozott az örökségvédelmi szabályozás, ez alapján pedig az állam már a 200 négyzetméternél nagyobb lakásokra is elővásárlási jogot szerzett, erről hivatalos értesítést kaptak a lakások tulajdonosai. A törvényt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes terjesztette elő, és június 29-én lépett hatályba.

Az új szabály

A világörökségről szóló 2011. évi LXXVII. törvény úgy egészül ki, hogy a magyar államot elővásárlási jog illeti meg az ingatlan-nyilvántartásban kivett lakóház fő rendeltetési jellegű, valamint a 200 négyzetmétert meghaladó alapterületű, lakás rendeltetésű azon ingatlan vonatkozásában, amely a budapesti Duna-partok, a budai Várnegyed és az Andrássy út világörökségi helyszínen található.

Megvásárolhatja az ingatlant

Ezzel a joggal az állam abban az esetben élhet, ha a tulajdonos az eladás mellett dönt. Az ilyen esetekben, ha megállapodik a vevővel, az állam 8 napig a megállapodott vételi ár értékben megvásárolhatja az ingatlant a vevő elől.

A kommunizmus jutott eszébe

Egy érintett szerint kényelmetlen érzés volt értesülni minderről: az államosítás és a kommunizmus jutott az eszébe, ahogy a levelet olvasta. Az elővásárlási jog természetesen nem „államosítás”, de az adásvételi folyamatban mindkét oldalról zavart kelthet.

Magánérdek lehet a háttérben

Az egyelőre még nem tiszta, hogy a korábbi jogszabályhoz képest most miért kellett a nagyobb lakásokra is kiterjeszteni az állami elővásárlási jogot, de a budavári ingatlanokkal kapcsolatban rendre felmerülő anomáliák nyomán azért okkal sejthető, hogy magánérdekek (is) lehetnek az ügy hátterében.

Olcsón értékesíthetik

Ezzel az új szabályozással lehetőség nyílik arra, hogy a tulajdonosok piaci ár felett értékesítsék az ingatlanjaikat, az államnak pedig, hogy olcsón továbbértékesítse ezeket a nagyon értékes lakásokat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Budai Várnegyed – Forrás: BPK