Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Újabb adatvédelmi előírások jönnek

Az amerikai Forrester Research közelmúltban közzétett GRC (Governance, Risk and Compliance) területtel kapcsolatos előrejelzése szerint érdemes arra készülni, hogy újabb adatvédelmi előírások jönnek, illetve a meglévők ellenőrzésében és betartatásában is szigorúbbá válnak a hatóságok, beleértve a GDPR-t is. De hogyan készüljünk a szigorúbb adatbiztonsági intézkedésekre?

A koronavírus-világjárvány következményeinek hatására a vállalkozások egyre nagyobb figyelmet fordítanak munkatársaik, alkalmazottaik biztonságára, egészségére, az ezekkel kapcsolatos intézkedések révén pedig hatalmas mennyiségű egészségügyi információ keletkezik a munkáltatóknál, amihez a super heinz calculator is kevés. Ezáltal az adatok védelme kimelten fontossá vélik, különösen a home office, a távmunka következtében a vállalati információk mind nagyobb kockázatoknak vannak kitéve. A megváltozott körülményekhez, a szigorodó elvárásokhoz azonban nem könnyű alkalmazkodni.

Még szigorúbb szabályozás várható

A Forrester beszámolója szerint az IT-biztonsági vezetőknek még szigorúbb szabályozásokra kell készülniük az adatbiztonság és a személyes adatok védelme terén, ezért kiemelt figyelmet szükséges fordítani a technológiai előnyök kihasználására, a várható kockázatok felmérésére és az új biztonsági gyakorlatok bevezetésére egyaránt.

Ha a vállalatok el kívánják kerülni a rendszerszintű kockázatokat, amelyek ugyan ritkán kerülnek szóba, pedig ezek akár iparágakat is megingathatnak – gondoljunk csak a dotcomlufi kipukkadására, a 2008-as pénzügyi válság kialakulására vagy a koronavírus-járvány nyomában járó recesszióra – érdemes rájuk felkészülni. Még akkor is, ha inkább csak hosszú távon jelentkeznek, és ezért sok cégnél nem érzik sürgetőnek, pedig számos területet érintenek.

A hagyományos módszerek már nem elegendőek

Mivel a hagyományos módszerek már nem elegendőek, a kibervédelem újfajta megközelítésére van szükség. Célszerű a szervezeteknek átfogó védelmet kiépíteniük, amely egyszerre szolgálja az adatok, a különféle appok, felhasználó fikókók, illetve azok teljes körű védelmét, valamint az esetleges támadások időben történő észlelését, majd elhárítását. De nem elhanyagolható a technológiai fejlődésre való odafigyelés sem, a változásokkal lépést kell tartani, már csak azért is, hogy az aktuális fenyegetéseknek megfelelő a biztonsági reakcióikat adhassanak. Emellett a vállalatoknak célszerű átértékelniük a GRC területen alkalmazott gyakorlataikat is. Szerencsére, a koronavírus-világjárvány hatására elterjedtek az olyan új megoldások, amelyek hatékonyan segítik a munkavégzést a megváltozott körülmények között, a csoportmunka-eszközöktől kezdve az online szolgáltatásokig. A szervezeteknek ezt a kockázatok kezelése és az adatok védelme szintjén is szükséges lekövetniük, ami azt jelenti, hogy reagálniuk kell a technológiákra és szolgáltatásokra, és azonosítaniuk kell az új típusú kockázatokat.

Ebben segíthetnek például a különféle gépek, de érdemes a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás hasznos funkcióit is igénybe venni a támadások gyors azonosításához. Az adatvédelmet érintő kockázatok felméréséhez is használhatók ezen eszközök. Egyes szoftverek például képesek megvizsgálni a cég teljes adatállományát, és jelenteni arról, hol találhatók az érzékenységnek kitett információk, hol érdemes megerősíteni a védelmet.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének legolvasottabb regionális hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!

Exit mobile version