Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Világsztárok a Nyugati pályaudvaron, lenyűgözte őket a csodálatos épület

A Nyugati pályaudvar felújítása kapcsán Budapestre látogatott a 12 világhírű építésziroda, hogy közelről is megnézzék a Nyugatit. Ők lettek az elődöntősei a Nyugati pályaudvar és környezetének megújítására kiírt nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázatnak. Közülük kerül majd ki a győztes, amelynek a terveit meg is valósítják majd a belvárosban.

Megújul a Nyugati és környéke

Kétfordulós, nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázatot hirdetett a Budapesti Fejlesztési Központ a Nyugati pályaudvar és környezetének teljes megújítására. A feladat rendkívül összetett: parképítés, minőségi városi terek, középületek és vasúti mélyállomás tervezése. A 44 hektár megújítására 12 építészirodától várnak terveket, most megérkeztek a sztárépítész irodák képviselői, hogy jól megnézzék a Nyugatit és környékét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Testközelből

Alig egy hete, hogy kihirdették azt a 12 építészcsapatot, akik a Nyugati pályaudvar és környezetének megújítására kiírt nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázat második fordulójába jutottak. Most pedig Budapestre látogattak a tervezők, hogy testközelből is megismerkedjenek a Nyugatival.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Megmutattak nekik mindent

A Budapest Fejlesztési Központ egésznapos szakmai előadásokat és workshopokat szervezett nekik. Alaposan bemutatták a pályaudvart és annak környékét, hogy az építészirodák jól megismerhessék a feladatot.

Érdeklődő építészek

Mérnökirodák képviselői a Nyugati pályaudvaron – Forrás: Facebook/Fürjes Balázs

A nemzet fővárosa

Az építészeknek elmondták, hogy Budapest a helyiek otthona, ezért működőképesnek és felhasználóbarátnak kell lenni az új Nyugatinak, ugyanakkor a nemzet fővárosaként kifelé nagyobbszerűséget kell sugároznia. Ha pedig Budapest e két minőségében jól teljesít, akkor minden esélye megvan arra, hogy Európa jelentős kulturális és gazdasági központja legyen – írja Fürjes Balázs a közösségi oldalán.

Budapestről írták

Azt építészirodáknak két könyvet is ajánlottak Budapestről.  Az egyik John Lukács, Amerikába emigrált magyar történész Budapest 1900 című műve, a másik pedig Bryan Cartledge volt brit nagykövet The Will to Survive című írása, amely egy angol ember szemén keresztül mutatja be hazánk történelmét.

Ezt a területet alakítanák át

Értékes városrész

A Nyugati pályaudvar a belváros egyik legértékesebb része, kiterjedt vasúti üzemi területekkel. Megújításával 23,5 hektár, vagyis közel két Városmajornyi terület szabadulhat fel és nyerhet teljesen új funkciót Budapest szívében. Új közpark, minőségi zöldterületek, kultúra, sport, középületek kaphatnak helyet.

Forgalmas csomópont

A Nyugati az ország legforgalmasabb közlekedési csomópontja, a vasút szempontjából mégis szűk keresztmetszet. A pályák állapota leromlott, a biztosítóberendezések a mai napig kézi erővel működnek. A Nyugati ma egyértelműen akadálya annak, hogy több vonat érkezzen be és haladjon keresztül Budapesten. Leromlott állapota miatt nem tud elég vonatot fogadni, mert fejpályaudvarként zsákutcát jelent, és nem átmenő állomásként működik.

Lebontanák a Nyugati téri felüljárót

Olyan tervezőcsapatot keresnek, akiknek megvan a kellő tudása, tapasztalata és kreativitása egy ennyire összetett városépítő feladathoz, emellett képesek mérnöki precizitással tervezni, és a vasúthoz is értenek. A pályázat fontos eleme, hogy megszüntetnék a felüljárót, a Nyugati teret, a Körút – Váci-Bajcsy metészéspontját csúfító szocialista tájsebet.

Modern pályaudvar

A következő években a Nyugati pályaudvar egy 21. századi, modern pályaudvarként születik újjá, körülötte pedig Budapest szívében egy teljesen új, sokkal zöldebb és élhetőbb városrész jön létre. Márciusra várják a 12 építészirodától a részletes pályázatokat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Mérnökirodák képviselői a Nyugati pályaudvarnál – Forrás: Facebook/Fürjes Balázs

Exit mobile version