670 ezer forint, 40 család, 33 fa és rengeteg önkéntes. Pilisborosjenőn fasort ültettek egyszerűen csak azért, hogy a kirándulók ne a tűző napon gyalogoljanak, hanem árnyékban. Meglepő szeretetről árulkodik ez az akció.

Az ültetést a Pilisborosjenő irányítószámát viselő 2097 Csoport szervezte azért, hogy a Budapest környékén élők körében is népszerű kirándulóhelyeket, mint a Teve-szikla, az Egri-vár másolata, a Nagy-Kevély, Kevélynyereg, Kis-Kevély, Ezüst-Kevély és a Murvabányát megkereső sok-sok túrázó, a következő évtizedekben ne a tűző napon gyalogoljon.

A helyi lakosok, civil szervezetek és a földtulajdonosok gördülékeny összefogása nyomán mostantól hosszú évtizedekig  31 magas kőris és 2 ezüstlevelű hársfából álló fasort díszíti a Teve-sziklához vezető utat.  A facsemetéket kétnaponta a Pilisborosjenő Weindorf Önkéntes Tűzoltó Egyesület segítségével öntözik.

A honos magas kőris és ezüst hárs fákból álló fasor 33 fájának beszerzési és az ültetéshez kapcsolódó költségeit a helyi lakosok örökbefogadási díj formájában fedezték: 44 család fizetett be egyenként 20.000 Ft-ot.

A tervezés 2017. novemberben kezdődött, idén márciusban pedig a civil szervezet közzé tette az örökbefogadási felhívásukat Pilisborosjenő lakói felé. Két nap alatt 30 örökbefogadó család jelentkezett, akik pénzt, időt rászánva, a fenntartás felelősségét is vállalva, tevékeny részesei akartak lenni a faültetésnek.

A földtulajdonosok – nagy többségében – örömmel fogadták, hogy egy fasor fogja díszíteni a földjüket. A fák helyének pontos kimérése után a gödrök gépi kiásása következett. Idén május 5-én reggel, egy gyors szakmai eligazítást követően elkezdődött a fák beültetése. A méretes gödrök betemetése, a dréncső pontos elhelyezése, a karók, gurtnik beállítása, hogy megvédjék a fákat azok teljes begyökeresedésig.

“A legjobb időpont faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja a kínai mondás. A pilisborosjenői kőris fasor ültetését e kínai mondás és a MOL Magyarország – Ökotárs Alapítvány Zöldövezet nevű pályázata is inspirálta – írják a szervezet weboldalán.

A pilisborosjenőiek a fasor ültetésével legendát teremtettek, hiszen sok-sok évtized múlva a turistatérképeken már rajta lesz a legendás Önkéntes fasor elnevezés. A fák pedig nem csak árnyékot adnak, de még a műholdas térképek mellett is természetes tájékozódási pontok lesznek a környéken. Hasonlóan a keszthelyi Festetics-kastélytól induló feketefenyő fasorhoz, vagy kicsit közelebb, az Alcsút és Etyek közti úton árnyékot adó 200 éves platán fasorhoz.

Kiemlet kép: 2097.hu


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!