Site icon BudaPestkörnyéke.hu

A budapesti agglomerációról ír a New York Times és a Financial Times

A világ vezető újságjai hosszú cikkben foglalkoznak a Gödnél kialakított különleges gazdasági övezettel. A helyi polgármester, Balogh Csaba szerint most Gödön van a világ szeme. Elmondása alapján rövidtávon nincs gond, mert 2,5 milliárdos tartaléka van a városnak, de hosszútávon kérdéses Göd költségvetésének a fenntarthatósága.

A New York Times-ban arról írnak, hogy a lengyel és a magyar kormány arra használja a koronavírus miatt kapott különleges felhatalmazását, hogy megbüntesse az ellenzéket. Göd kapcsán pedig leírják, hogy a miniszterelnök egy ellenzéki településtől gyakorlatilag elvette a bevételük negyedét, és a területük 20%-át.

A Financial Times meg is szólaltatja a gödi polgármestert. Balogh Csaba elmondta, hogy mennyire megdöbbent a döntésen és milyen nehéz helyzetbe került a város. Az üzleti lap is leírja, hogy a kormány egyfajta bosszút állt azért, mert nem kormánypárti polgármestert választottak Gödön.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A helyi vezető egyébként a közösségi oldalán arról ír, hogy a Financial Times, New York Times, Európai Uniós bizottságok, követek keresik meg az utóbbi napokban, mióta a kormány a különleges gazdasági övezet létrehozásával elcsatolta Göd 20%-át. „Újságírók, szakértők és politikusok döbbenten hallgatják, amikor megosztom, hogy pont az történt, amitől a felhatalmazási törvény kapcsán féltek az emberek” – írja a gödi momentumos polgármester.

Politikai balhé

Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, a kormány a gödi különleges gazdasági övezetet a munkahelyek védelmére hivatkozva hozta létre. Időközben jelentős adok-kapok indult meg Gödön.

A helyi ellenzék, vagyis a kormánypárti képviselők egy része feljelentette a momentumos polgármestert, közben a térség országgyűlési képviselője Tuzson Bence azt mondta, hogy azért is kellett a kormánynak kézbe vennie a területet, mert Gödön nagy a politikai bizonytalanság, káosz van a településen.

Balogh Csaba, Göd polgármestere és Tuzson Bence országgyűlési képviselő – BPK-montázs

A kormánypárti országgyűlési képviselő indokai között az is elhangzott, hogy a Samsung-gyár fejlesztése akkora beruházás lesz, hogy annak hozadékából a környék többi településének is részesülnie kell, ezért kerülnek át a Gödtől elvont, Samsungtól kapott iparűzési adóbevételek a Pest Megyei Önkormányzathoz. A nemzetközi lapok megjegyzik, hogy a megyei vezetésben Orbán Viktorhoz hűséges, kormánypárti bürokraták vannak.

A kormányinfón Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a kormány nem vett el pénz Gödtől, hiszen ha ez a terület önkormányzati hatáskörben marad, ez a beruházás jó eséllyel nem valósulhatott volna meg, így viszont a gödiek és a szomszéd települések is részesülhetnek az ott termelődő adóbevételekből – mondta a miniszter.

Közben a főpolgármester elítélte a Gödön történteket, a Momentum európai uniós képviselői pedig megvizsgáltatnák a magyar kormány Samsungnak adott támogatását.

A kormány egyik friss határozata szerint az állam a gödi ipari park területén 7,1 milliárd forinttal támogatja a közlekedési infrastruktúra fejlesztését.

Hosszútávon bizonytalan Göd költségvetése

A 28 éves, egykori telekommunikációs projektmenedzserből lett gödi polgármester azt írta vasárnap a közösségi oldalán, hogy „Sokan kérdezik, mi a legnagyobb problémánk ezzel a látszólag átmeneti intézkedéssel. Azt kell mondanom, hogy gyakorlatilag minden, de persze nekünk, gödieknek elsősorban a minket közvetlenül érintő hatások a legégetőbbek.

Ezek közül is a legproblémásabb az a döntés, amivel az eddigi háromoldalú egyeztetésekből kikerül Göd lakossága és városvezetése, ami eddig a transzparenciát és kontrollt jelentette a Samsung szinte korlátok nélküli terjeszkedésében. Április 17.-én annak a lehetősége veszett el, hogy kifejezzük igényeinket, aggályainkat, illetve információhoz jussunk a folyamatról, és ez hosszú távon is kritikus a város szempontjából.” – írja Balogh Csaba.

A polgármester az adóbevételek kiesésével kapcsolatban arról ír, hogy 2,5 milliárdos tartaléka van a településnek, takarékos a költségvetésük, egyelőre nem lesz gond, de hosszútávon kérdéses lesz a város költségvetésének a fenntarthatósága.

Kiemelt kép: illusztráció

Exit mobile version