Gödnél jön létre az első különleges gazdasági övezet, ahol a világ egyik legnagyobb elektromos akkumulátorgyára épül – jelentette be péntek este Szijjártó Péter. A nagy bővítésnek nem mindenki örül az észak-pesti agglomerációban.

A koronavírus-fertőzés okozta tömeges megbetegedéssel járó humánjárvány negatív gazdasági következményeinek csökkentése érdekében, a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülése és a meglévő munkahelyek megőrzése vagy új munkahelyek létesítése céljából a kormány különleges gazdasági övezeteket hozhat létre.

Ezek olyan területek, ahol a Kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánított, legalább 100 milliárd forint teljes költségigényű, a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű és munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, új beruházás vagy bővítés megvalósítását szolgáló beruházások valósulnak meg.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Az új rendelettel élve a kormány rögtön ki is jelölte az első különleges gazdasági övezetet Göd területén. Az indoklás szerint a veszélyhelyzet által veszélybe sodort több mint ezerötszáz munkahely megvédése, valamint több mint kettőezer-ötszáz új munkahely megteremtése céljából léptek így – írja a Portfolio.

A világjárvány nemcsak egészségügyi, hanem nagyon komoly gazdasági kihívások elé is állítja az országokat – posztolta péntek este a közösségi oldalon Szijjártó Péter, aki szerint kulcskérdéssé vált a munkahelyek megvédése és az elveszett munkahelyek pótlása.

Ez azonban csak akkor lehetséges, ha újabb és újabb beruházások jönnek létre. Ennek érdekében határozott szerdán a kormány egy új beruházás-ösztönzési rendszer indításáról és ezért döntöttünk különleges gazdasági övezetek létrehozásának lehetőségéről – írta a miniszter.

2700 új munkahelyet ígérnek

A Samsung SDI-nak három gyára van a világon, kettő Ázsiában, egy pedig itt, Magyarországon. Folyamatosan tárgyalunk a vállalattal az eddigi – 1,5 milliárd euró értékű – beruházásának további jelentős bővítéséről, így az elsőként létrejövő különleges gazdasági övezetben a jelenlegi 1600 munkahely megvédése mellett további 2700 jöhet létre hamarosan – írta a külgazdasági és külügyminiszter.

Azt is hozzátette, hogy a magyar gazdaság újraindításának egyik legfontosabb eleme a Samsung SDI beruházása, mellyel hazánk a hagyományos autóipar után a modern, elektromobilitásra épülő autóipar európai fellegvára is lesz – írta a miniszter.

Nem mindenki örül a Samsung gyár bővítésének

Idén januárban írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy az észak-pesti agglomerációban egyre nagyobb a félelem a gödi Samsung gyár akkumlátor gyárrá történő átalakításával kapcsolatban, ezzel ugyanis megnőne az üzem területén tárolt veszélyes anyagok mennyisége. Gödön már tiltakoztak, januárban a szomszédos Sződliget önkormányzata is beszállt az ellenzők közé.

Kiemelt kép: gödi Samsungy gyár – Forrás: Facebook/ Szihjjártó Péter