Az észak-pesti agglomerációban egyre nagyobb a félelem a gödi Samsung gyár akkumlátor gyárrá történő átalakításával kapcsolatban, ezzel ugyanis megnőne az üzem területén tárolt veszélyes anyagok mennyisége. Gödön már tiltakoztak, most a szomszédos Sződliget önkormányzata is beszállt az ellenzők közé.

Az ügy előzményéről röviden annyit érdemes tudni, hogy a felpörgő elektromos autó gyártás miatt megnőtt az igény a világban az akkumlátorok iránt. A Samsung ráugrott a piaci lehetőségre és a gödi gyárukat alkalmassá tették az új generációs lítium-akkumulátorok előállítására. Ezt most bővítenék, ez pedig azzal jár, hogy 86 tonnáról 666 tonnára emelkedne a gyárban az úgynevezett katód aktív anyagok aránya, amelyek por formában belélegezve mérgezők – írja a merce.hu.

Néhány hónappal ezelőtt 2019 októberében be is jelentették, hogy 390 milliárd forintból bővítik a gyárat, ehhez a kormány még 108 millió eurós vissza nem térítendő támogatást is adna. Ezzel kapcsolatban egyébként vizsgálatot indított az Európai Bizottság.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Sok gödinek, különösen a gyár szomszédságában élőknek nagyon nem tetszik, hogy a házaiktól 50-100 méterre épülő új üzemrészben rengeteg elektrolitot tárolnak majd. Az elektrolit az akkumulátorgyártás egyik alapanyaga, amelyből robbanás, illetve égés hatására mérgező hidrogén-fluorid gáz képződik, ami belélegezve halálos is lehet.

Ahhoz azonban, hogy ez a gáz kiszabaduljon a gyárból a lakott területre, elég sok kedvezőtlen körülménynek kell egyszerre teljesülnie, de végül is teljesen nem kizárható egy katasztrófa esélye.

Most a Göddel szomszédos Sződliget önkormányzata adott ki nyilatkozatot a gyár bővítésével kapcsolatban. Mint írják: „Egyetértve az önkormányzat felé nyilvánított lakossági jelzésekkel, kinyilvánítjuk a gödi Samsung-terjeszkedéssel összefüggő aggályokkal kapcsolatos egyetértésünket. Egyúttal jelezzük: támogatjuk a gödi városvezetés problémákat tisztázandó erőfeszítéseit és szolidárisak vagyunk a gödi polgárokkal – olvasható a település közleményében, amelyet a polgármester a Facebook oldalán tett közzé.

Juhász Béla, Sződliget polgármestere – Forrás: Facebook/Juhasz Béla

“Másokkal együtt a sződligeti lakók is félnek a közelükben folyó, a környezetvédelmi aggályokra – véleményünk szerint – elégtelen megoldást kínáló terjeszkedéstől, a nagyságrendekkel megnövelendő veszélyes anyag előállítási és tárolási kapacitástól.

Elképesztőnek tartjuk, hogy míg az országvezetők demagóg módon klíma- és környezetvédelmi intézkedésekről beszélnek, engedély születhet ma hazánkban arra, hogy alig száz méterre lakóházaktól 660 tonna veszélyes anyagot és 200 tonna tűzveszélyes elektrolitot tárolhassanak – írják a közleményben.

Polgármesterként továbbítom önkormányzatunk azon elhatározását, hogy a cég roppant nagy veszélyeket hordozó elképzeléseit, továbbá terveit a jelentős kapacitásnövelésre semmilyen módon nem fogjuk támogatni, nem biztosítunk területet, épületet, építkezési lehetőséget például az ottani munkaerőigényt biztosító munkásszállás létrehozására. Valamint nem adjuk meg a lehetőséget a sződligeti tulajdonú utakon, közterületeken az itt élők komfortérzetét rontó terhelés megnövelésére” – áll a település vezetője Juhász Béla által jegyzett közleményében.

Az önkormányzati választások során Gödön polgármesterváltás történt, ezzel a település hivatalos álláspontja is megváltozott a Samsung terjeszkedésével kapcsolatban. Míg a korábbi kormánypárti vezető támogató voltak, az új, ellenzéki polgármester, Balogh Csaba sokkal intenzívebben képviseli a lakosság ellenállását, félelmeit az ipari fejlesztéssel kapcsolatban.

Kiemelt kép: Samsung gyár Gödön