Nekiment a helyi kormánypárt a momentumos polgármesternek Gödön, korrupcióval vádolják, feljelentették. Közben a térség fideszes országgyűlési képviselője, Tuzson Bence elmagyarázta a Samsung-gyár bővítését és azt is mondta, hogy kaotikus politikai viszonyok uralkodnak most Gödön, ami komoly bizonytalanságot okoz. Az ügyben az Európai Unióhoz fordultak a polgármester támogatói.


Balogh Csaba momentumos polgármestert azért támadják az ellenzéki képviselők, mert a Blikk szerint havi kétmillió forintos tanácsadói szerződéseket kötött a közeli ismerőseivel. A lap információi szerint a Balogh Csabához közel álló polgármesteri referens például idén 3 millió forintos díjat kap katasztrófavédelmi feladatok ellátására. A képviselők egy része szerint aggasztó, hogy a polgármester a feleségét nevezte ki a humánügyi bizottság élére.

Közben megszólalt a térség fideszes országgyűlési képviselője, Tuzson Bence, aki azt mondta, hogy „Gödön jelenleg kaotikus politikai viszonyok uralkodnak, ami komoly bizonytalanságot okoz. A városban a Samsung az ország egyik legnagyobb munkahelyteremtő beruházását tervezi, nem kerülhet 4600 ember megélhetése veszélybe,”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Tuzson Bence, aki a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára is szerdán a Kossuth rádióban a gödi különleges gazdasági övezetről is beszélt. Mint mondta: a rendelet értelmében a kijelölt gazdasági övezetből származó adóbevételeket elsősorban a terület környékére kell költeni, így a Gödön, Csomádon és a Dunakeszin élők érdekeit is figyelembe kell venni. A kérdés arról szól, hogy ezt az összeget ki fogja elkölteni, a városvezetés vagy a „nagyobb kitekintéssel rendelkező” megye, vagyis komplexen kell kezelni ezt a kérdést – mondta.

Arról is beszélt, hogy amikor Magyarországon ezrek veszítik el a munkájukat a járvány miatt, nagyon fontos, hogy azokat a helyeket a kormány megpróbálja megerősíteni, ahol új munkahelyek jönnek létre. Erről szól a kormány gazdaságvédelmi akcióterve, amely a nemzetgazdaság 18-20 százalékát megmozgatja – hangsúlyozta.

A Samsung-gyár fejlesztése 400-500 milliárd forintba kerül, ezzel ez az egyik legnagyobb fejlesztés az országban. A beruházás egyben technológiai váltást is jelent, hiszen elektromos autókhoz gyártanak akkumulátorokat az üzemben.

Elmondta azt is, hogy a különleges gazdasági övezetek létrehozása egy lehetőség, amivel a kormány segíteni tud azokon a területeken, ahol munkahelyteremtés zajlik. Ez egy gazdaságvédelmi lépés – hangsúlyozta.

Hozzátette, egyelőre egy ilyen övezet van, de a lehetőség nyitva áll, hogy továbbiak jöjjenek létre. A képviselő elmondta azt is, hogy egyéni politikai érdekek sem írhatják felül a munkahelyteremtés fontosságát. Hozzátette: Gödön jelenleg kaotikus politikai viszonyok vannak, hiszen az ellenzéki polgármester – korrupció vádjával – feljelentette a két alpolgármestert, és viszont. Ez nem kedvez a munkahelyteremtésnek, és 4600 ember megélhetése nem kerülhet veszélybe emiatt – fogalmazott Tuzson Bence.

Tüntetés a különleges gazdasági övezet ellen

Vasárnap autós demonstrációt tartottak a Gödön. A polgármester felhívására nagyon sokan mentek el, hogy így fejezzék ki a nemtetszésüket a különleges gazdasági övezet és az elvonások miatt. Korábban megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy az övezet létrehozásával a település elveszti területének 20%-át és a bevételeinek harmadát.

Autós demonstráció Gödön – Forrás: Facebook

Az Európai Unióhoz fordulnak

A Momentum európai parlementi képviselői közben beálltak a momentumos gödi polgármester mögé. Az Európai Unióhoz fordulunk, hogy megvédjük Gödöt – írják. Donáth Anna és Cseh Katalin az igazságügyi biztoshoz, Didier Reyndershez, és az Európai Bizottság átláthatóságért felelős alelnökéhez, Vera Jourovához fordulnak Göd ügyének kivizsgálása érdekében. Emellett az Európai Bizottságot is megkeresik azzal a kéréssel, hogy vizsgálják meg a Samsungnak nyújtott állami támogatás jogszerűségét – írják friss közleményükben.

A DK európai képviselője, Rónai Sándor is beállt a gödi polgármester mellé. Többek közt ezt írta a közösségi oldalán: „Nem emlékszem, hogy Tuzson képviselő 2018-as programjában szerepelt volna, hogy Orbán Viktorral egy Samsung névre keresztelt városállamot alapítanak Gödön, a település bevételeinek és területének rovására.”

BPK/MTI – Kiemelt kép: Balogh Csaba, Göd polgármestere és Tuzson Bence, országgyűlési képviselő, államtitkár – BPK-montázs