Péntek este jelentették be, hogy Magyarország első különleges gazdasági övezetét Gödön, a Samsung gyárnál hozzák létre. Sok munkahelyet ígérnek, de ahogy arról elsőként beszámoltunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon a Göd területének 20%-át érintő övezetnek nem mindenki örül. Szombaton meg is jelent a momentumos helyi polgármester friss közleménye. Ebben arról ír, hogy demonstrációt szerveznek a döntés ellen.

Göd polgármestere, Balogh Csaba szombat délelőtt megjelent közleményében arról ír, hogy a Gödön kialakításra kerülő övezetekkel rendelkező településeken mind a helyi adóztatás joga, mind a településszervezés átkerül a megyei önkormányzathoz.

A péntek este kiadott kormányrendelet kijelöli az ország első, és eddig egyetlen különleges gazdasági övezetét: a gödi Samsung gyárat, és körülötte található területet. Ez Göd területének 20%-a.” – írja a polgármester

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Mit jelent ez a városunk számára? Gyakorlatilag egy halálos ítéletet – folytatja a fiatal településvezető. A Samsung által fizetett helyi iparűzési adó elvételével a város költségvetésének harmada kiesik, ami a jövőben a kötelező feladatok ellátását is veszélyezteti.

Talán ennél is fontosabb viszont az, hogy a jövőben sem az önkormányzatnak, sem az gödi lakosoknak nem lesz beleszólása abba, hogy mi történik az ipari park területén, mit és hol építenek, vagy hogy milyen környezetszennyező tevékenységet végezhetnek.

Elfogadhatatlan, hogy a Kormány egy ilyen döntést ilyen hirtelen hozzon meg, és ezzel ellehetetlenítse a város fenntarthatóságát mind gazdasági, mind környezeti szempontból – írja.

A polgármester így folytatja: „Nem hagyhatjuk, hogy a gödiek életéről a gödiek bevonása nélkül döntsenek, hamarosan jelentkezünk az önkormányzat által tervezett lépésekről és a tervezett demonstráció részleteiről.” – fejezi be posztját a polgármester.

2700 új munkahelyet ígérnek

Ahogy azt tegnap az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon Gödnél jön létre az első különleges gazdasági övezet, ahol a világ egyik legnagyobb elektromos akkumulátorgyára épül – jelentette be péntek este Szijjártó Péter.

A Samsung SDI-nak három gyára van a világon, kettő Ázsiában, egy pedig itt, Magyarországon. Folyamatosan tárgyalunk a vállalattal az eddigi – 1,5 milliárd euró értékű – beruházásának további jelentős bővítéséről, így az elsőként létrejövő különleges gazdasági övezetben a jelenlegi 1600 munkahely megvédése mellett további 2700 jöhet létre hamarosan – írta a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán.

Nem mindenki örül a Samsung gyár bővítésének

Idén januárban írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy az észak-pesti agglomerációban egyre nagyobb a félelem a gödi Samsung gyár akkumlátor gyárrá történő átalakításával kapcsolatban, ezzel ugyanis megnőne az üzem területén tárolt veszélyes anyagok mennyisége. Gödön már tiltakoztak, januárban a szomszédos Sződliget önkormányzata is beszállt az ellenzők közé.

Kiemelt kép: Balogh Csaba, Göd polgármestere – BPK montázs