A főváros egy új mobilos applikáción dolgozik. A koronavírus-járvány május 3-i tetőzése után is lesznek fertőző emberek, ezért továbbra is figyelni kell arra, hogy a zöldterületeken ne alakuljon ki tömeg. Most olyan okos megoldáson dolgoznak, amely lehetővé teszi a Budapesten zöldterületet keresők számára, hogy idősávot foglaljanak, amikor ki szeretnének látogatni egy zöldterületre, olvasható Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes közösségi oldalán.

A főpolgármester-helyettes szerint a parkok újramegnyitására csak úgy kerülhet sor, ha szemléletet váltunk. „Ne úgy fogjuk fel, hogy egy park vagy egy zöldterület vagy nyitva van vagy zárva – hanem úgy, hogy egy-egy zöldterület bizonyos számú látogató számára nyitva áll, írja Kerpel-Fronius Gábor.

Nagyon fontos, hogy mindenki már indulás előtt, a napja tervezésekor láthassa, hova érdemes és hova nem érdemes menni a többiek szándékai alapján. 

Az ugyanis senkinek nem jó, ha a helyszínen derül csak ki, amikor az első X embert beengedik a Margitszigetre, az X+1-ket már nem, hogy egy adott látogató az x+1. Nem jó a beléptetést végzőnek, akinek meg kell tiltania a belépést, de annak sem, aki már időt s energiát tett abba, hogy a szigeti bejáróhoz eljusson s onnan kell máshová mennie.”

Ezért partnereinkkel olyan okos megoldáson dolgozunk, amely lehetővé teszi a Budapesten zöldterületet keresők számára, hogy idősávot foglaljanak, amikor ki szeretnének látogatni egy zöldterületre.

Az applikáción a foglalások és a rendelkezésre álló helyek az adott zöldterület befogadóképességéhez képest látszanak, mindenki meg tudja tervezni, hogy érdemes-e oda menni, ahova szeretett volna, vagy mást érdemes keresni. Az applikáció képes lesz a felhasználót figyelmeztetni, ha a foglalt időkeret lejárta közeledik.

Kerpel-Fronius azt is hozzáteszi, hogy egy ilyen megoldás bevezetése messze nem csupán, sőt nem elsősorban informatikai, hanem működtetési, sőt lakossági kooperáció kérdése – idézi őt az Index.

Kiemelt kép: Margitsziget – Fotó: BPK