A legújabb eljárásrendben jelentősen csökkent azon ellátások száma, ahol szükség van a tesztre, így egyebek mellett kikerült a korábbi listából az ultrahang, a vesedialízis, és a fülészeteken is csak a légcsőmetszés, endoszkópos műtétekhez kérhetnek ilyet a betegtől – írja a Népszava.

Kásler Miklós múlt csütörtök este levelet írt az egészségügyi szolgáltatók vezetőinek, amelyben úgy rendelkezett, hogy nem sürgős esetben az intézmények csak azt vehetik fel, akinek negatív lett a koronavírustesztje.

A fül-orr-gégészeti vizsgálatokhoz, az onkológiai és sugárterápiás ellátáshoz, az ultrahangos és az endoszkópos vizsgálatokhoz, valamint a fogorvosi beavatkozások többségéhez ugyancsak tesztet írt elő a miniszter – írja a 24.hu.

Ez a szabály az állami és a magánszolgáltatásokra is vonatkozott, csakhogy a szervezési problémákon túl eleinte az sem volt tisztázott, ki viseli ennek a költségeit. Néhány napon belül ezt ugyan az állam magára vállalta a közfinanszírozott ellátásoknál, csakhogy mostanra a Népszava szerint az is kiderült, hogy vélhetően finanszírozhatatlan a miniszteri utasításban a szolgáltatóktól elvárt vizsgálatok mennyisége.

A fogorvosi ellátásban már kedden módosították az eljárásrendet, eszerint a pácienseknek PCR-tesztet viszont csak akkor kell bemutatniuk, ha a kockázatfelmérés szerint alapos a gyanú arra, hogy fertőzöttek.

Dúl Zoltán fogorvos szerint ugyanakkor a védőfelszerelés előírásával betegenként 8-10 ezer forintos többletkiadásra kényszerítik az alapellátásban dolgozókat.

Kiemelt kép forrása: MTI/Sóki Tamás