Amint arról korábban beszámoltunk, április 16-tól, hét héten keresztül nem volt gyermeksebészeti, illetve traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen. Ebben az időszakban, valamennyi műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyermeket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztattak. Ezalatt több mint 200 tervezett műtét maradt el, és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe. A Magyar Orvosi Kamara Pintér Sándorhoz fordult.

Újra műtenek

A Szegedi Tudományegyetemen (működő gyermeksebészeti műtő alkalmatlansága miatt állították le az ellátást.  Ennek következtében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kijelölő határozata a Kecskemét – Szeged – Békéscsaba tengely ellátását Pécs, Budapest, Debrecen központjaiba helyezték át. Miután a média beszámolt a tarthatatlan helyzetről, olyan állapotba hozták a műtőt, hogy most már megkapták az engedélyt a betegek ellátásra.  

Orosházán nem tudták fogadni őket

De hogy ez a leállás valójában mit jelentett, arról egy család mesélt a Népszava-nak. Az anyuk azt mondta, fia több csontját is eltörte egy kerékpár-balesetben. A gyerek egy májusi napon, a kora délutáni órákban esett el Mezőkovácsházán. Az édesanyja szerint a mentő ugyan gyorsan kiért, de az orosházi kórházban fél négytől fél hatig így is a folyóson várakoztatták őket. Leállt a rendszer, ezért nem tudtak új beteget fogadni. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Budapestre vitték

Amikor végre megvizsgálták, kiderült, hogy porcleválása, boka- és sípcsont törése van, sőt a sípcsontja kiugrott a bokaízületből, műteni kell. Aztán azt is közölték a családdal, hogy Orosházán nem tudják ellátni, ahogy Szegeden sem, ezért Budapestre kell menniük.

Mentő vitte Budapestre

„Nem hittem, amit az orvos mondott. Kétszer is visszakérdeztem, jól értem-e, hogy most a kora esti órákban neki kell vágnunk egy csaknem kétszáz kilométeres útnak. Kérdezgettem, hogy jutunk oda. Az orvos megnyugtatott, hogy hívott mentőt” – mesélte a lapnak az édesanya.

Nem akarták hazavinni

Este fél tízkor értek fel az egyik fővárosi kórházba, ahol az orvos közölte, hogy nem lesz szükség műtétre, egy visszarántással helyretette a gyerek sípcsontját. Indulhattak haza, de a mentők először nem akarták őket hazavinni, csak az orvos határozott fellépésének hatására döntöttek másként, és vitték őket haza Mezőhegyesre.

Nem fogadták őket

A lábadozó fiúra később még röntgen és gipszcsere is várt, de Budapesten megnyugtatták őket, hogy ezt akár Orosházán is elvégezhetik. Ám a sérült gyereket sem Orosházán, sem Szegeden nem akarták fogadni, végül előbbi helyszínre hívták be őket azzal a felütéssel, hogy „Jöjjenek el, majd valamikor sorra kerülnek”.

Műtő vs. propaganda

A Mezőkovácsháza-Orosháza-Budapest-Mezőhegyes útvonal oda-vissza csaknem 450-500 kilométer hosszú, ennyit utazott a törött lábú kisfiú és édesanyja, csak azért, mert Magyarországon megtörténhet, hogy hetekre leáll egy regionális gyermeksebészet, csak azért, mert nincs pénz a műtő felújítására. Ehhez képest a magyar kormány naponta több 100 millió forintot elkölt háborús plakátokra és megmondóembereinek a hirdetéseire. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: szegedi gyermekklinika – Forrás: MTI/Kelemen Zsolt