A friss adatok szerint újabb 3927 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, 87-en pedig meghaltak. Közben sorban jönnek az önkormányzati szabályok: Kerepesen az ALDI parkolóban is kötelező a maszk, Solymáron csak ott kell, ahol országosan is kötelező, Gödön pedig csak itt-ott kell felvenni.

Majdnem 4 ezer új fertőzött

3927 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 126 790 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 87 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2784 főre emelkedett, 29 302-en pedig már meggyógyultak. 

Meghalt egy 20 éves férfi

Meghalt egy 20 éves férfi, ezzel ő a járvány egyik legfiatalabb magyarországi áldozata. Alapbetegségként epilepsziát, súlyos mentális retardációt, gyermekkori autizmust, kóros lesoványodást és vérszegénységet tüntettek fel nála.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ahány ház annyi szokás

A kormány rendkívüli rendeletben az önkormányzatokra bízta annak meghatározását, hol kötelező a maszk viselése egy településen belül. Budapest környékén van olyan hely, ahol nem írnak elő semmi különöset, máshol egy könnyen érthető Facebook-posztban tájékoztat a polgármester a lényegről, mások kész törvénykönyvet posztolnak a helyiek legnagyobb örömére arról, hol kell felvenni a maszkot.

10 ezernél nagyobb településeket biztosan érinti

Szerdán léptek életbe a koronavírus-járvány miatt bevezetett új szigorítások. Ezek között szerepel az is, hogy maszkot kell viselni a 10 ezer főnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen, kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken.

Solymáron semmi extra

Solymáron egyelőre csak azokon a közterületeken kell maszkot hordani, ahol országosan is kötelező a maszkviselés. Ilyen például a buszmegálló területe – erről a polgármester, Szente Kálmán tájékoztatta a helyieket.

Gödön két teleknyi távolságra kell figyelni

Gödön egy könnyen érthető posztban tájékoztatott a polgármester. Náluk csak a közinntézmények, piac, üzletek, gyógyszertár 50 méteres körzetében kötelező a maszk, ez két teleknyi távolságot jelent – írja Balogh Csaba polgármester a facebookján.

Túlszabályozás

Hozzátette: Meg kell fékezni a vírust és ezért kemény intézkedéseket kell hozni, viszont nem szeretnénk túlszabályozni sem a dolgokat. Elsődleges szempont azoknak a helyeknek a védelme, ahol lehetséges gócpontok alakulhatnak ki.

Felesleges büntetés

„Nem szeretnénk térképen nehezen értelmezhető zónákat kialakítani, de azt sem, hogy valakit megbüntessenek egy elhagyatott utcában, mert nincs rajta maszk, holott egyedül sétál csak ott” – írja Balogh Csaba a gödieknek, majd így folytatja a momentumos polgármester:

Felelős állampolgári magatartás

Mindenkit szeretnénk megkérni ezen kívül a felelős polgári magatartásra! Ha valaki azt látja, hogy többen vannak körülötte olyan területen, ahol amúgy nem kötelező a maszk viselése, vegye fel, hogy megóvjuk egymást a vírustól! Ez szintén igaz baráti-családi találkozásokra is, hiszen a vírus senkit sem kímél – teszi hozzá Göd polgármestere.

Pecsétes papír

Kerepesen a Facebookon amúgy nagyon aktív polgármester, Gyuricza László most pár soros hivatalos szöveggel és egy lepecsételt önkormányzati rendelet fotójával tálalja a maszkviselés szabályait.

Az Aldi parkolóban is kell maszk

Ha valaki végig tudja böngészni a fotót, kiderül, hogy Kerepesen még az Aldi parkolóját is megnevezik, ahol kötelező a maszkhasználat.

Gödöllőn is vannak szabályok

Gödöllőn, Gémesi György szokás szerint egy Facebook-videóban mondja el, hogy mi a helyzet a maszkokkal. A városban kötelező lesz a maszkhasználat a játszótereken, a piacon a szabadtéri árusító helyeken is, és a kutyafuttatókban is – mondta a polgármester.

Dunakeszin a koronavíruson átesett polgármester tájékoztat

Dunakeszin az egy hónappal ezelőtt a polgármester elkapta a vírust. Dióssi Csaba azóta már dolgozik, a maszkhasználatról annyit közölt, hogy ott kötelező a városban maszkot húzni, ahol eddig is kellett.

Szentendrén nem aprózták el

Szentendrén nem cizelláltak. A helyi portálon először azt írják: „A városvezetés kéri és ajánlja, hogy Szentendre közterületén is mindenki viseljen maszkot.” Másnap finomítottak és már így fogalmaztak: “Ugyan nem kötelező, de a polgármester kéri, hogy mindannyiunk egészségének megőrzése érdekében zöldterületen és a parkokban is hordják a maszkot.”

Kiemelt kép: Aldi Budakeszi – Fotó: BPK