Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Az AstraZeneca tájékoztatót küldött az orvosoknak, hogy milyen veszélyes tünetekre kell figyelni az oltás után

Az elmúlt hetekben több európai országban is leállították az AstraZeneca-vakcinákkal történő oltást, mert néhány esetben trombózis alakult ki az oltás beadását követően. Az Európai Gyógyszerügynökség pár napja arról adott ki közleményt, hogy az AstraZeneca biztonságos, az előnyei jóval nagyobbak a hátrányoknál. Most a vakcina gyártója küldött tájékoztatót az orvosoknak, hogy milyen tünetekre kell figyelni az oltás beadása után.

Tájékoztatót küldtek az orvosoknak

Orvosoknak szóló tájékoztatót adott ki az AstraZeneca az Európai Gyógyszerügynökséggel és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézettel egyetértésben orvosoknak a vérrögképződésról szóló hírek miatt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több az előnye, mint a hátránya

szövegben – amit a Koronavírus vakcináció -Szakirodalmi tallózó elnevezésű Facebook-csoport osztott meg – az áll, hogy a vakcina alkalmazásakor várható előnyök meghaladják a kockázatokat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Vérrögképződést okozhat

Azt is írják, hogy ritka esetekben kapcsolat lehet az oltás és az alacsony vérlemezke szám mellett kialakuló vérrögképződés között. FONTOS: Vakcinaháború fenyeget, veszélybe kerülhet az AstraZeneca és a Pfizer-oltások gyártása

Ritka esetben trombózis is kialakulhat

Az oltás beadása után nagyon ritkán, de megfigyelték trombosis és trombocytopenia kombinációját, esetenként vérzés kíséretében, ezért az orvosoknak és az egészségügyi szakszemélyzetnek figyelniük kell a tromboembolia és/vagy a thrombocytopenia jeleit és tüneteit.

Ezekre a tünetekre kell figyelni

A tájékoztatóban arra hívják fel a figyelmet, hogy a következő tünetekre kell figyelni az oltás után: nehézlégzés, mellkasi fájdalom, lábduzzanat, tartós hasi fájdalom, súlyos vagy tartós fejfájás, homályos látás, vagy a néhány nappal az oltás után jelentkező pontszerű vérzés, ha az nem az oltás helyén alakul ki. Ezek esetében orvoshoz kell fordulni. 

Több országban is gondok voltak

A közelményben felidézik, hogy az AstraZeneca oltásával kapcsolatban több európai országban jelezték, hogy a beadás után vérrögképződést jelentettek, amelyek között nagyon ritkán előfordultak súlyosabb esetek is. IDE KAPCSOLÓDIK: Gondok az AstraZeneca vakcina körül, az egészségügyi hatóságok vizsgálatot tartanak a cég oltóanyag-előállító telepén

Az oltás után 2 héten belül

Az esetek többsége az oltást követő első hét-tizennégy napon fordult elő, és többségben 55 évesnél fiatalabb nőket érintett. Ez viszont az AstraZeneca szerint összefügghet azzal, hogy az oltottak körében az 55 évesnél fiatalabb nők nagy arányt képviseltek. FONTOS: „Tényleg nagyon nagy a gáz” – mondta Zacher Gábor a Covid osztályokról

Felfüggesztették az oltást

A brit-svéd cég vakcinájával az esetek bejelentése után több országban leállították az oltást. Március 7-én jelentette be Ausztria, hogy felfüggesztik az oltást az AstraZeneca vakcinájának egyik szállítmányával.

Tüdőembólia

Vizsgálat indult ugyanis, hogy miért halt egy 49 éves ápolónő akut véralvadási problémák miatt, egy 35 éves társa pedig tüdőembóliát kapott, miután megkapták a védőoltást. Az elhunyt ápolónőt 10 nappal a halála előtt oltották be.

Biztonságos az AstraZeneca

Időközben számos országban ismét elkezdtek oltani az AstraZenecával, miután az Európai Gyógyszerügynökség a múlt héten hatásosnak és biztonságosnak minősítette az oltást. Az EMA vizsgálatai szerint a vakcina nem növeli a trombóembóliás esetek, sem a vérrögképződés kockázatát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

444.hu/BPK – Kiemelt kép forrása: MTI/Komka Péter

Exit mobile version