Idióta politikusok fogságába kerülhetnek az európai emberek. A brit AstraZeneca egyáltalán nem teljesíti a szerződéseket és a hollandiai üzemből inkább britanniába viszik a vakcinákat. Az Európai Unió vezetői megtiltanák a kivitelt, erre válaszul London belengette, hogy ha Brüsszel így dönt ők leállítják a Pfizer vakcinához szükséges egyik alapanyag brit üzemből történő kivitelét az EU-ba.

Stratégiai tartalék

Nem csoda, hogy Magyarországon tömegével állnak raktárban azok a vakcinák, amelyeket azért tettek el, hogy majd második dózisként biztosan megkapják azok, akik már megkapták az első oltást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bajba kerülhet az európai vakcinák gyártása

Most nagy bajba kerülhet az egész kontinens, még a Pfizer-vakcina gyártása is lelassulhat, akár le is állhat. A történet lényege a következő.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Visszavágta a mennyiséget az AstraZeneca

A brit AstraZeneca szerződésben 90 millió vakcina szállítását vállalta az EU számára. A gyár előbb bejelentette, hogy gyártási nehézségei vannak, majd kiderült, hogy az EU-nak alig 20 milliót fognak csak leszállítani.

Angliába bőven jut vakcina

Ezzel egyidőben az AstraZeneca a brit piacra ontja a vakcinákat, hogy a britek minél előbb be legyenek oltva, Boris Johnson miniszterelnök oltási programja pedig sikeres legyen.

Lassan érkeznek a vakcinák

Az EU vezetői eközben nyomás alá kerültek, hiszen a vakcinák nagyon lassan érkeznek, sokan szeretnének oltást, de nincs elegendő vakcina, kiszolgáltatott helyzetbe került az EU.

Tilalmat vezethet be az EU

A történet most azzal folytatódott, hogy az Európai Bizottság arra készül, hogy formálisan javasolja a csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcsnak a brit piacra történő európai uniós oltóanyag-eladástilalmat.

Nem korrekt az AstraZeneca

Tegnap Mairead McGuinness ír bizottsági tag a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy „minden opció az asztalon van”, majd éjszakai jelentéseikben a Reuters és a Bloomberg hírügynökségek olyan névtelenséget kérő „EU-tisztviselőket” szólaltattak meg, akik szerint „az nem fog menni”, hogy az adott helyzetben az AstraZeneca hollandiai üzeme oltóanyag részelemeket szállítson a brit piacon működő gyárakba, de az EU-s üzemekbe nem visznek ilyen alapanyagokat – írja a Napi.hu

Teljesítse azt, amit vállalt

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen szombaton arról beszélt, hogy az AstraZenecának előbb európai uniós kötelezettségeit kell teljesítenie, mielőtt máshova is szállítana termékeiből.

Nem tenne jót

A brit védelmi miniszter, Ben Wallace a SkyNews-nak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy egy ilyen korlátozó lépés az Európai Unió részéről „kontraproduktív lenne”, és „amúgy sem tenne jót egy olyan kereskedelmi blokk imázsának, amelyik annyira büszke a jogállamiság tiszteletben tartására”.

Odacsaphatnak a britek a Pfizer-gyártásának

Ezt követően a britek belengették, ha az EU nem engedi a hollandiai gyárból Angliába szállítani az AstraZeneca egyik alapanyagát, akkor ők sem fogják a Pfizer egyik alkotóelemét kiengedni Angliából, így a Pvizer-vakcina gyártása fog veszélybe kerülni.

Trükközött a brit miniszterelnök

Nem kizárt, hogy a brit miniszterelnök brexit-trükközésének esik áldozatul Európa. Andrew Rownsley, az Observer vezető politikai kommentátora a The Guardian a hétvégén írt cikkében úgy vélte, hogy a Boris Johnson vezette brit kormány „nem tudott ellenállni a kísértésnek”, hogy megnehezítsék az EU helyzetét, tovább fényezve a brexit, véleményük szerint fennálló előnyeit, ezért vették rá az AstraZenecát ara, hogy ne teljesítse az EU-s szerződéseit.

Bespájzolni

Ebben a helyzetben érthető, hogy az egyes kormányok, például a magyar is, igyekeznek bespájzolni a vakcinák második dózisát, hogy azok mindenképpen megkaphassák majd azt, akik már megkapták az első injekciót, hiszen ha kitör az EU és Anglia között a vakcinaháború nagy bajba kerülhetnek a kontinens lakói. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lesz vakcina Magyarországon

Magyarországon közben ma újabb két keleti vakcina engedélyezését jelentették be. Egy újabb, egydózisú kínait, és az AstraZeneca indiai változatát.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Facebook/Koronavírus Tájékoztatási oldal