Az elmúlt évtizedek többek között az IT előretöréséről és a környezetvédelmi szempontok előtérbe kerüléséről is szóltak. Ennek a két területnek sok átfedése van, jelen cikk az egyik ilyen területet, az okos házakat, pontosabban az okos házak energiatakarékosságát veszi górcső alá. Egy energiahatékony ingatlannal két legyet üthetünk egy csapásra: nemcsak spórolhatunk, de a környezetünket is kímélhetjük! De miért is energiahatékony egy okos otthon? Vágjunk is bele!

Az okos házak energetikai előnyeinek megértéséhez először röviden szó lesz az energiahatékonyság fogalmáról (amit az energetikai besorolás fejez ki), majd áttérünk az okos házak megoldásaira, előnyeire.

Mit értünk energiahatékonyság alatt?

Az energiahatékonyság azt jelenti, hogy egy adott épület milyen hatásfokkal használja fel az energiát. Milyen energiáról van itt szó? Alapvetően a fűtésre használt energiáról (legyen szó távfűtésről, konvektoros gázfűtésről, kályháról) illetve az elektromos áramról. Az áramfogyasztást természetesen nagyrészt a fogyasztók határozzák meg (például van-e házban mosogatógép vagy éppen szárítógép). De az ingatlan paraméterei is nagyon sokat számítanak, elég csak egy klíma fogyasztására gondolnunk, amit nagyban meghatároz az ingatlan hőszigetelése.

Hogyan lehet kifejezni az energiahatékonyságot?

Az energiahatékonyságot az úgynevezett energetikai tanúsítvány besorolása fejezi ki. Erre a dokumentumra Magyarországon 2008-tól szükség van, ha ingatlant akarunk eladni, illetve egy éven túl bérbe adni, de az energetikai pályázatokhoz is előírás a megléte. Az energetikai tanúsítvány a 12 kategória egyikébe sorolja az ingatlant, illetve javaslatokat tesz, hogy mivel lehetne javítani az ingatlan energiahatékonyságán. 

Ma már az EU szabályozás miatt csak magas besorolású, azaz energiahatékony ingatlant lehet építeni. De most, hogy körbe jártuk, mit is jelent az energiahatékonyság, térjünk is át az okos házakra!

Mitől is okos az okos ház?

Manapság mindent okosnak hívunk a telefontól kezdve a házakon át az órákig. Az okos háznál lényegében egy önszabályozó házról van szó, ahol a különféle berendezések, rendszerek egy központi egység utasításainak megfelelően önállóan működnek.

Arról van szó, hogy ezekben az otthonokban vannak szenzorok, amelyek folyamatosan monitorozzák a hőmérsékletet, páratartalmat stb. Ezt az információt továbbítják a központi egységnek, amely kiszámolja, hogyan lehetne a legtakarékosabb módon elérni a felhasználó által beállított körülményeket, majd utasítást ad a különféle berendezéseknek.

Mindez természetesen egy nagyon kézreálló, okostelefonra vagy számítógépre letöltött alkalmazáson keresztül szabályozható.

Miért energiahatékonyabb az okos ház, mint egy hagyományos épület?

Alapvetően azért, mert mindent, amit korábban a lakók manuálisan intéztek (fűtést, szellőztetést, világítást), azt immár egy mindent folyamatosan észben tartó számítógép végez. A fejlett algoritmusoknak köszönhetően sokkal hatékonyabban, mint ahogyan azt egy ezer feladatot észben tartó személy el tudna végezni. 

A központi egység nem felejti el lekapcsolni a villanyt a konyhában ha már nem vagyunk ott és folyamatosan finomhangol, ezért nincsenek nagy kilengések, nincs energiapazarlás. Mit kell ezen érteni? Egy példa: decemberben fázunk, felcsavarjuk a konvektort, de közben eszünkbe jut egy másik dolog, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy izzadunk a téli lakásban. Aztán szellőztetünk, amivel megint kicsit hideg lesz… És így tovább.

Ha okos otthonban gondolkozol, és még nincs energetikai tanúsítványod, ami egy jó kiindulási pontot jelent ehhez, keress fel egy erre szakosodott szolgáltatót, például az Etanust. Náluk komoly szakmai tapasztalatra és rugalmas ügyintézésre számíthatsz – illetve ha nagyon sürgős a dolog, akár egy napon belül is kézhez kaphatod a dokumentumot!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.