Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója, Szentiványi Mátyás korábban azt mondta, hogy a hidroxi-klorokin-szulfát alapanyagot a malária kezelésére, autoimmun kórképek esetén használják. Bár koronavírus-fertőzés esetében klinikai vizsgálatok még nincsenek, szerinte a kezdeti eredmények szerint antibiotikummal együtt alkalmazva hatékony, pár nap alatt érezhető, víruscsökkentő hatása van, és a tüneteket is enyhíti. 

Az Egyesült Államokban egyszerre több kutatás is vizsgálja jelenleg, hogy a szóban forgó hatóanyag hatásos lehet-e a koronavírussal szemben, az egyik ilyen kutatás eredményei azonban elkeserítő eredményeket hoztak.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health) és a Virgianaiai Egyetem kutatói által elvégzett publikálás előtti, de már elkészült tanulmány szerint a hidroxi-klorokint illetve hidroxi-klorokint és egy antibiotikumot (Azithromycin) kapott koronavírusos betegeken nem segített a gyógyszer vagy gyógyszerkombináció, sőt, jelentősen magasabb volt a halálozási arány a körükben – írja a CNN-re hivatkozva a Portfolio.hu.

A kutatásban megfigyelt 368 beteg közül 97-en szedtek csak hidroxi-klorokint, az ő halálozási rátájuk 27,8 százalék volt. Azoknak, akik antibiotikummal együtt kapták a gyógyszert, 22,1 százaléka hunyt el. Míg 11,4 százalék volt a halálozási arány azok körében, akik egyáltalán nem kaptak hidroxi-klorokint.

A kutatók szerint erős összefüggés lehet a halálozási ráta emelkedése és a gyógyszer használata között, ezért nagyon fontos, hogy további kontrollált körülmények között végzett teszteket hajtsanak végre azelőtt, hogy széles körben használnák gyógyszert. A kutatók azt is megállapították, a hidroxi-klorokin használata (antibiotikummal vagy anélkül) nem csökkentette azon betegek arányát, akiket lélegeztetőgépre kellett kötni.

A korábban a malária kezelésében használt, de az Egyesült Államokban a koronavírus kezelésében is ígéretesnek mondott gyógyszer, a hidroxi-klorokin egy új tanulmány szerint nem segített a betegeken, hanem egyenesen ártott nekik: többen haltak meg azok között, akik megkapták. Ez a gyógyszer ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, amely nagy mennyiségben elérhető Magyarországon, és amely kivitelét megtiltotta a kormány.

Fontos, hogy az amerikai tanulmány megállapításai még nem jelentik azt, hogy a szóban forgó hatóanyag biztosan nem lesz alkalmazható a koronavírusos betegek állapotának javítására, további kutatások szükségesek mindezek megállapítására.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán