Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Bekeményítenek Budakalászon – nyilvánosságra hozzák a tartozók nevét. Az 1 millió forintot elérő és 30 napot meghaladó lejárt bérlői tartozások kerülnek ebbe a kategóriába

Az energiaválsággal kapcsolatos takarékossági intézkedések mellett arról is egyhangúlag döntött legutóbbi ülésén a budakalászi képviselő-testület, hogy a város felé régóta fennálló jelentős összegű tartozásokról az Önkormányzat tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

Minden forintra szükség van

Az energiaválság miatt nehéz pénzügyi helyzetbe került önkormányzatok számára a köztartozások hatékony beszedése létfontosságú. A városvezetés szerint Budakalász is nehéz helyzetben van, a kintlévőségek behajtása a közteherviselés elveinek és a jogkövető magaratás érvényesítése miatt is fontos közérdek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiderül, kik tartoznak

Az adóhatóság mintájára és a vonatkozó szabályok betartásával a régóta fennálló és jelentős összegű tartozásokról az önkormányzat a jövőben tájékoztatni kívánja a nyilvánosságot. A testület döntése értelmében az 1 millió forintot elérő és 30 napot meghaladó lejárt bérlői tartozások kerülnek ebbe a kategóriába.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„Szégyenlista”

A minta tulajdonképpen adott: a NAV minden negyedévben nyilvánosságra hozza azok nevét és elérhetőségét, akiknél a megelőző negyedévben nagy összegű (magánszemélyeknél legalább 10 millió forint, gazdasági és egyéb szervezeteknél minimum 100 millió) adóhiányt állapított meg, amit az adósok nem rendeztek a számukra biztosított időpontig.

Ingatlanügyek

Budakalászon a város ingatlanügyei is terítékre kerültek. Azért pályáztatják hónapok óta a Sekrestyés utcai két önkormányzati telket, hogy azok az elérhető legmagasabb áron keljenek el. Korábban 1.3 milliárd forintért adtak el ingatlanokat a város korábbi irányítói, 2019-óta a város ingatlanvagyona nőtt az ingatlanvásárlásoknak köszönhetően – írta a budakalászi önkormányzat honlapja.

Nem opció az olcsó ingatlaneladás

Budakalászon nem cél a gyors és olcsó ingatlaneladás. A Kálvária lakópark telkeinek 2016-os eladása során a budakalászi közösség alig több mint 6 millió forintot kapott az eladott telkek darabjáért. A Mályva park esetében egy nyár közepén kiírt, 14 napos, rendkívül szűk pályázati határidő nem arra utalt, hogy az elődök mindent megtettek volna azért, hogy minél több ajánlat érkezzen.

Nyomoz a rendőrség

A városvezetés ennek kapcsán utalt a Pest Megyei Rendőrkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztályán folyamatban lévő nyomozásra, A rendőrség legutóbb augusztusban kért újabb információkat az eladás körülményeiről.

Takarékoskodás mindenhol

A központi kormányzati elvárások 25 százalékos megtakarítást fogalmaztak meg az energiaválság kapcsán, és a budakalászi önkormányzat is hasonló mértékű megtakarításra törekszik. Jelenleg szakértő megbízásával zajlik az önkormányzati épületek energiahatékonysági felülvizsgálata, hogy az alaptevékenység megtartása mellett érdemi megtakarításokat érjenek el.

A Polgármesteri Hivatal is spórol

A Polgármesteri Hivatalban is faragni kell a rezsiköltségeken. A fűtési szezonban a gáz- és az áramfogyasztás csökkentése érdekében november 1-től február 28-ig a hivatal dolgozói péntekenként otthonról végzik majd a munkájukat.  A rendészeti tevékenység zavartalan lesz. Novembertől február 28-ig péntekenként szünetel majd a személyes ügyfélfogadás, a hivatal zárva lesz.

Biztosítják a gyermekek fogadását

A Polgármesteri Hivatal mellett az önkormányzat intézményei is takarékoskodni fognak. Ehhez az intézmények vezetői felmérik a lehetőségeket. A bölcsődékben és óvodákban a szokásos év végi zárási időszakon kívül biztosítani kell a gyermekek fogadását, azonban a szülői igények megismerését követően felmerülhet a munkarend átalakítása, ügyeleti időszakok kijelölése.

Bővülnek az idősek lehetőségei

A Kalászi Idősek Klubja intézményben fontos szempont, hogy az időskorúak számára az otthoni fűtési nehézségek enyhítése érdekében ne szűküljenek, hanem inkább bővüljenek a nappali melegedési és foglalkozási lehetőségek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: bekeményít az önkormányzat. Fotó: budakalasz.hu

Exit mobile version