Tíz töltőállomásán korlátozza az üzemanyagok vásárlásának mennyiségét a Shell. Orbán Viktor évértékelő beszédében jelentette be, hogy a kormány újabb 3 hónapra befagyassza a benzin és a gázolaj árát.

Korlátozás a Shellnél

A Shell Hungary Zrt. 191 töltőállomásból álló hálózatában a nemzetközi teherforgalom által leginkább használt tíz kúton február 22-től maximum bruttó 50 000 Ft értékben, nagyjából 100 litert lehet tankolni – közölte a cég. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A tranzit forgalom útvonalát érinti

A vállalat közleményében azt írja, az intézkedés a tranzit teherforgalmi útvonalak melletti állomásokat érinti. Az egy napon belüli vásárlások száma továbbra sem korlátozott ezeken az állomásokon, csak a kútoszlop által kiadható egyszeri mennyiség.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Visszavonásig érvényes

Az intézkedés a Shell hálózatának kevesebb mint 10 százalékát, kizárólag autópálya melletti állomásokat érint. Az intézkedés visszavonásig érvényes.

Az érintett állomások listája

 • Székesfehérvár M7 A M-7.59 KMSZ., Székesfehérvár, 8000
 • Székesfehérvár M7 B M-7.59 KMSZ.B.OLD., Székesfehérvár, 8000
 • Tata M1 A Remeteségpuszta A. OLD., TATA, 2890
 • Tata M1 B Remeteségpuszta B. OLD., TATA, 2890
 • Gelej M3 A Külterület, Gelej, 3440
 • Gelej M3 B Külterület, Mezőkeresztes, 3440
 • Lajosmizse K/BAL M5 autópálya 67. KM Kelet, Lajosmizse, 6050
 • Lajosmizse NY/JOBB M5 autópálya 67. KM NYUGAT, Lajosmizse, 6050
 • M7 Balatonkeresztúr A M7 autópálya 167 KM. JOBB OLDAL, Balatonkeresztúr, 8648
 • M7 Balatonkeresztúr B M7 autópálya 167 KM. BAL OLDAL, Balatonkeresztúr, 8648

Befagyasztott árak

A magyar kormány első körben november 15-én 3 hónapra befagyasztotta az üzemanyagok árát. 480 forinton rögzítették a normál benzin és a gázolaj árának felső határát. 

Nőtt a beszerzési ár

Most péntektől, a benzin beszerzési ára, vagyis az az ár, amelyen a töltőállomások hozzájuthatnak, bruttó 8 forinttal emelkedett. Ily módon a benzin beszerzési ára is átlépi a literenkénti 480 forintot, amit a kormány még novemberben hatósági árként szabott meg a benzinkutakon.

Drágábban veszik, mint adják

Ez azt jelenti, hogy a benzinkutak innentől kezdve drágábban kénytelenek megvenni a benzint, mint amennyiért aztán az autósoknak eladhatják.

A gázolaj ára is nőtt

A gázolaj esetében az emelés mértéke bruttó 5 forint, ami tovább halmozza a veszteségeket a benzinkút-tulajdonosoknak.

Hatósági ár nélkül péntektől az alábbi átlagárakkal kellene számolni a hazai kutakon:

 • 95-ös benzin: 520 Ft/liter
 • Gázolaj: 535 Ft/liter

Bezárt kutak

Orbán Viktor múlt szombaton jelentette be, hogy 3 hónappal meghosszabbítják az árstopot, amely  lavinaszerűen indíthatja el elsősorban azoknak a vidéki benzinkutaknak a bezárását, amelyek a saját területükön falvak-kistelepülések kizárólagos ellátói. A bezárt benzinkutak üzemeltetését a MOL már jelezte, hogy szívesen átvenné. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció