A keddi kormányinfón elhangzott, hogy a kormány sehol sem akar olyan fejlesztéseket létrehozni, amit az adott önkormányzat nem támogat, ugyanakkor megépült beruházásokat nem szeretnének lebontani – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki arról is beszélt, hogy lesz-e Budapestért felelős minisztérium.

A keddi Kormányinfón többször szóba került Budapest. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a legtöbb kérdést a fővárosi fejlesztésekkel kapcsolatban kapta. Gulyás Gergely azt mondta, hogy „Mi eddig úgy fejlesztettünk mindent az elmúlt kilenc évben, hogy az adott kerület, a főváros és a kormány is egyetértett. Nem szeretnénk ezen a gyakorlaton változtatni. Állunk főpolgármester úr és a fővárosi közgyűlés rendelkezésére.” – mondta.

Majd így folytatta: „Az elkövetkező évtizedre 4400 milliárdos fővárosi fejlesztések vannak kilátásban. A miniszterelnök minden olyan forrást, amelyet megígért Tarlós Istvánnak az új főpolgármesternek is biztosítani fog.  A Lánchíd felújításához például 6 milliárdos állami forrással járulunk hozzá. Mivel ezt megígértük, ez az összeg továbbra is rendelkezésre áll. Ha ezzel a lehetőséggel a főváros él, akkor él, ha nem, nem. Mindenki a saját hatáskörében jár el.” – hangsúlyozta a miniszter.

„Magyarországon alkotmányos rend van. A főváros költségvetéséről a Fővárosi Közgyűlés dönt, az országéról pedig az Országgyűlés. Több fővárosi fejlesztéshez történő hozzájárulásról a Parlament döntött. Ha ezt a Fővárosi Közgyűlés másra szeretné költeni, akkor erről majd az Országgyűlésnek kell szavaznia.” – tette hozzá Gulyás Gergely.

Mint mondta: „Nem szeretnénk úgy sehol sem fejleszteni, hogy az adott önkormányzat ehhez nem járul hozzá.” Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, hogy nem merült fel egy Budapestért felelős tárcanélküli minisztérium létrehozásának a lehetősége.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy „Jelenleg több építkezés is folyamatban van Városligetben. Tervezési fázisban van a Nemzeti Galéria és a Magyar Innovációk Háza. Ezek esetében még tulajdonképpen semmi sem történt. Ha valaki ezeket nem akarja, akkor mondja meg a Fővárosi Közgyűlés. Ahol az építkezés fél vagy egy éven belül befejeződne, ott valamivel nehezebb a helyzet, de mi ebben az ügyekben is várjuk a Fővárosi Közgyűlés állásfoglalását – mondta a miniszter.

A CT-berendezésekkel kapcsolatban a miniszter azt mondta, hogy „jelenleg több ilyen berendezés van a fővárosban, mint ahány kerület, de, hogy ezek területi eloszlása jó-e vagy sem, az egy más kérdés, ennek megbeszélésére nyitott a kormány.”

A miniszter azt is elmondta, hogy „A főpolgármester rakpartra vagy a Városháza tér megnyitására vonatkozó tervét jó ötletnek tartják, ezekben számíthat a kormány támogatására” – tette hozzá Gulyás Gergely.

Kiemelt kép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón – MTI Fotó