Polgár Hajnalka élete egy pillanat alatt megváltozott azon a május 10-i napon a 4-es út bevezető szakaszán. Kis Smart-ját vezette, a nedves úton megcsúszott az autó, árokba csapódott és mivel a biztonsági öve nem volt bekapcsolva kirepült az autóból, 10 méterrel arrébb ért földet. Ahogy feküdt az árokban megpróbálta megmozdítani a lábát, de nem sikerült. Ekkor már tudta nagy baj van. Deréktól lefelé lebénult.

Kórházba szállították, gerincét 8 csavarral fogták össze, mindössze 1 százalék esélyt adtak neki arra, hogy újra járni fog. Szerencsére a gerincvelő nem sérült meg, így felcsillant a remény, hogy egyszer még újból járhat. Akkor Hajni eldöntötte mindent megtesz ezért.

A lehetetlen nem létezik

A pörgős életet élő 27 éves lány hosszú időre kórházba került, fodrászüzletét kiadta és magára, a gyógyulására koncentrált. Ezt az idézetet posztolta a balesete után három héttel: „A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változásra. A lehetetlen nem tény, hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás, hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat, mert a lehetetlen nem létezik” – írta.

Ebből Hajni ismerőseinek egyértelművé vált, hogy ő nem adta fel, küzdeni fog. Nagyon sok bíztatást kapott a barátaitól, ismerőseitől, ő pedig elindult a gyógyulás útján.

A járásról álmodott

Egy hónappal a balesete után olyan apróságoknak örült, hogy három órát tudott ülni egy kerekesszékben, amit ő kis hintónak nevezett el. Közben imádkozott a Jóistenhez, angyalkákhoz és hálás volt minden biztató szóért. Hajni nem adta fel, arról álmodott, hogy járni fog.

„Ajándéknak érzem, hogy magam tudom mosni a hajamat abban az ültetőszékben, amibe betettek” – fogalmazott nyáron. Nagyon fájtak már a lábai, de ennek is örült, mert a fájdalom ahogy haladt napról-napra egyre lejjebb, azt jelentette, hogy van remény arra, hogy a mozgása beindulhat.

Hajni gerincébe 8 csavar és egy implantátum került – Forrás: Facebook/Molnár Hajni

Brutális fájdalmak

Pár hét múlva egy speciális állógépben már 20 percet állni is tudott, új gyógytornászt kért, egy hajcsárt, mert gyorsan szeretett volna fejlődni. Közben a brutális lábzsibbadás, fájdalmak keserítették az életét, azt mondta olyan, mintha a lábkörmeit akarnák folyamatosan letépni. Csak alvás közben nem érezte a fájdalmat. Nem adta fel, sőt örült a fájdalomnak, mert ez azt jelentette, újra dolgoznak az idegpályák a lábaiban.

Ne idegeskedjetek apró dolgokon

Ekkor ezt üzente a barátainak: „Használjatok ki minden percet és ne idegeskedjetek apró dolgokon. Nem számítanak higyjétek el se a munkahelyi dolgok, se a párkapcsolati, se anyagiak. Örüljetek és köszönjétek meg az Úrnak, hogy minden rendben az egészségetekkel, és tudtok sétálni, futni! Igyekszem hamarosan én is felzárkózom és megyek az edzőterembe.”

Augusztusban Hajni ezt írta: „Hazudni nem fogok nagyon nehéz feladatot kaptam, vannak nehéz percek. Nem könnyű úgy, hogy mindig hiperaktív voltam és pörögtem, de tudom már mindennek a miértjét, a válaszokat, ami miatt kaptam ezt az óriási stoptáblát. Az élet nagy viharai azért jönnek, hogy megtanítsanak egy leckét a jövőnk érdekében.”

Hajni járni tanul

Döbbenetes következmények

Hajni immár 3 hónapja volt kórházban. Átértékelte az életét, a mozgása apránként ugyan, de folyamatosan fejlődött. Döbbenetes, hogy egy balesetnek, egy apró figyelmetlenségnek, egy biztonsági öv be nem kattintásának milyen hosszan tartó, súlyos következményei lehetnek. Az orvosok is mondták neki, hogy ha az az öv be lett volna kapcsolva nem lettek volna ilyen sérülései, mert nem repült volna ki az autóból.

Fél évvel később vissza az életbe

Közben teltek-múltak a napok, hetek, hónapok. Novemberben, a balesete után fél évvel Hajnit kerekesszékkel ugyan, de kiengedték a kórházból. Ekkor ezt írta: Nem tagadom félelmetes is a nagyvilágba visszacsöppeni egy teljesen akadály mentesített környezet után, most jön a sok patka, lépcső, akadály amit le kell küzdeni, de folytatom tovább a rehabilitációt.

Nagy árat fizetett, mert nem volt bekötve

Hajninak most pénzt gyűjtenek az ismerősei, hogy folytathassa a költséges rehabilitációt. Közben a 27 éves fiatal lány kampányt kezdett azért, hogy minél többen kapcsolják be a biztonsági övüket. Ő nagy árat fizetett azért, mert nem volt bekötve, arra kér mindenkit, ne járjanak úgy, mint ő.

A statisztikai adatok szerint a halálos balesetek felénél nem használtak biztonsági övet. Az egyik biztosító kutatási adataiból pedig az látszik, hogy az autósok 16 százaléka egyáltalán nem használ biztonsági övet.

A közlekedésbiztonsági szakértők szerint már kis sebességnél is nagyon számít a biztonsági öv. 50 km/h-ás sebességnél például akkora ütés érheti a testünket, mintha több emelet magasból zuhannánk a betonra – írja a LikeNews.hu hírportál.

Egy baleset következményei

Döbbenetes belegondolni abba, hogy egy apró figyelmetlenségnek hónapokig tartó kezelések, rehabilitáció, fájdalom, egy élet teljes átalakulása lehet a következménye. Hajni szerencsés volt, hiszen életben maradt és van hite ahhoz, hogy a kis hintóból egyszer majd végleg felálljon és úgy járhasson, futhasson, mint az előtt a pillanat előtt, amikor minden megváltozott az életében, ott a 4-es főút bevezető szakaszán.

Fotók: Polgár Hajnalka képei – Forrás: Facebook