Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Ebben a két kórházban mostantól nem lehet szülni, ezzel indokolnak az intézmények

Maternity doctor giving advice to pregnant woman and husband sitting in hospital ward. Young caucasian couple getting medical parenthood assistance from childbirth specialist at clinic

„Eddig is döcögött az ellátás, de már nem fogadnak szülésre anyukákat” a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet szülészetén orvos- és ápolóhiány miatt.

Nem érkezett válasz

Mindezt egy olvasó jelezte Magyar Narancsnak. A lap ezt követően megpróbált utánajárni az információnak, azonban hiába keresték meg az intézményt és annak főigazgatóját, illetve az Országos Kórházi Főigazgatóságot, választ egyik helyről sem érkezett.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt mondja a hetényi kórház egyik orvosa

Végül a Hetényi kórház egyik orvosával sikerült beszélni, aki elmondta, hogy valóban kevesebb orvos dolgozik a szülészeten. Ennek egyebek közöt az az oka, hogy többen szülési szabadságon vannak, vagy más helyre mentek dolgozni, valamint több rezidens is távozott.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ez is érdekelhet:

A Magyar Kórházszövetség frissen megválasztott elnöke szerint az ápolóhiány a legégetőbb probléma itthon, ezt mondja a béremelésekről

Három kórházat jelöltek ki

„Hétvégén, délután és éjszaka egy-egy orvos van bent, illetve behívható készenlétis van. Így nem tudnak újonnan, szülésre bejelentkező kismamákat fogadni” – mondta az orvos, továbbá kiderült: az ÁNTSZ három kórházat jelölt ki a kismamáknak, ahová bejelentkezhetnek szülésre.

Mohácson is hasonló a helyzet

„Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Mohácsi Kórház területi ellátási kötelezettségbe tartozó szülészeti eseteket szakmaspecifikus koncentráció keretében 2022. június 1. napjától a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika látja el” – ezt pár napja közölte az intézmény honlapján a Mohácsi Kórház főigazgatója.

Járóbeteg-ellátás

A nőgyógyászati járóbeteg-ellátást, a várandósgondozást, és a „ún. progresszív ellátási szintnek felelő nőgyógyászati műtéteket”, valamint a nőgyógyászati ügyeletet továbbra is biztosítja a kórház, de a szülést már nem. A változásra a Másállapotot a szülészetben mozgalom figyelt fel – írja a Telex.

Alacsony szülésszám

Úgy tudni a döntéshez hozzájárult, hogy alacsony a szülésszám Mohácson. Információk szerint, ha valaki akut, szüléssel, várandóssággal kapcsolatos problémával érkezik a jövőben Mohácsra, ellátják sürgősséggel, de amint felmerül abban a szülés lehetősége, átviszik Pécsre. Pécs egyébként 46,6 kilométerre van Mohácstól, ez autóval kb. 35 perces utat jelent.

Nem ez az első eset

A portál emlékeztet: nem most fordul elő először, hogy a mohácsi szülészet nem működik, ugyanis idén februárban kb. két-három hétig tartó felvételi zárlatot rendeltek el a szülészeten arra hivatkozva, hogy túl sok kórházi dolgozó esett ki a munkából koronavírus-fertőzés miatt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik

Exit mobile version